Διατηρείται το μίνι ράλι

Ελπίδες για σύντομο πόλεμο
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2003 00:01

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια και οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά χθες, καθώς η ραγδαία προέλαση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων προς τη Βαγδάτη αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μία σύντομη έκβαση του πολέμου.

Στις ΗΠΑ

Η Wall Street ενισχύθηκε από τις φήμες ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν σκοτώθηκε κατά την πρώτη αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη. Τα blue chips συνέχισαν την ανοδική πορεία τους για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. «Η επιτυχία που φαίνεται να έχει η εκστρατεία των ΗΠΑ στο Ιράκ τις πρώτες ημέρες καθιστά δυνατή τη διατήρηση ενός ράλι στην αγορά», αναφέρουν αναλυτές.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα ψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου χθες, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να δείχνουν αισιόδοξοι για την πορεία του πολέμου στο Ιράκ, αντιδρώντας θετικά στις ειδήσεις για σημαντικές επιτυχίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας και ασφαλειών, καθώς οι επενδυτές επιδίωξαν να τοποθετηθούν στο έπακρο, ελπίζοντας σε σύντομο και επιτυχή πόλεμο, τάση που ώθησε τους εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες 20% πάνω σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο σκεπτικισμός, ωστόσο, για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η τρέχουσα ανάκαμψη παραμένει έντονος, με τους αναλυτές να επικαλούνται τις ανόδους που προηγήθηκαν και οι οποίες «ξεφούσκωναν» γρήγορα μόλις τελείωνε ο αρχικός ενθουσιασμός.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 3,4% και 4,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει πάνω από τις 800 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 7,6% σε εβδομαδιαία βάση και περίπου 19% από τα χαμηλά της εξαετίας στα οποία υποχώρησε στις 12 Μαρτίου.

Το πετρέλαιο

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου κατά 25% σε διάστημα δύο εβδομάδων και η ανάκαμψη του δολαρίου βοήθησαν σημαντικά στη δημιουργία κλίματος ενθουσιασμού στα χρηματιστήρια αξιών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ING (+11,4%), BNP Paribas, Deutsche Bank, UBS, TUI (+8,7%), British Airways (+7,3%), Air France (+6,1%), EasyJet (+8,6%), Saint-Gobain (+8,2%), Inditex (-19,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα