Μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 19:16

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω προσδοκιών ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι μικρής διάρκειας.

Οι συμμαχικές δυνάμεις διεισδύουν στο εσωτερικό του Ιράκ χωρίς να συναντούν ισχυρή αντίσταση, ενώ οι Ιρακινοί παραδίδονται κατά δεκάδες, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με βρετανική στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Reuters, τα βρετανικά στρατεύματα σκοπεύουν να πάρουν τον έλεγχο της Βασόρας στο νότιο Ιράκ κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.861,10 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,53%. Σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσε άνοδο κατά 6,86%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 2.890,68 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 3,43%. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 5,50%.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει άνοδο κατά 3,99% και έχει φθάσει τις 2.708 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών. Οι μετοχές της ολλανδικής ING και της γαλλικής Axa ενισχύθηκαν κατά 11,4% και 7,51% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη και το δολάριο, ενώ οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου υποχωρεί κατά 70 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 24,8 δολάρια το βαρέλι.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει πτώση κατά περίπου 25%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά περίπου πέντε σεντς έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα