Ο διάδικος που θα επικαλεστεί στο δικαστήριο τη μαρτυρία ενός κατ΄ εξακολούθηση ψευδομάρτυρα, δεν έχει καμία τύχη. Το ίδιο ισχύει όταν η κυβέρνηση επικαλείται τις εκτιμήσεις της τρόικας, για να διαψεύσει την εκτίμηση του ΟΟΣΑ, πως η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση και το 2014, για έβδομο συνεχόμενο έτος. Η πρόβλεψη του διεθνούς Οργανισμού αποτέλεσε «σοκ» πριν από λίγες ημέρες για την κυβέρνηση, καθώς έρχεται να απειλήσει το κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας που επιχειρεί να επιβάλει.
Η αισιοδοξία και το θετικό κλίμα στην οικονομία επιταχύνουν τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, εφόσον στηρίζονται σε υπαρκτά και όχι σε ανύπαρκτα δεδομένα. Δεδομένα, που να στηρίζουν την κυβερνητική άποψη, δεν υφίστανται ή δεν τα βλέπουν τουλάχιστον οι επιχειρηματίες της μεταποίησης, του εμπορίου και οι εργαζόμενοι. Πηγές αισιοδοξίας δεν αποτελούν διαπιστώσεις του τύπου «δεν πάει παρακάτω», γιατί αποδείχτηκε, την τελευταία τριετία, πως «υπάρχουν και χειρότερα».
Τα «χειρότερα» τα βλέπει ο ΟΟΣΑ, που εκτιμά πως το 2014 η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση της τάξης του -1,2%, ενώ κατεβάζει και τον πήχη της ύφεσης το 2014 στο -4,8% αντί -4,2% που βλέπει η τρόικα και -4,5% που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Ευχής έργον είναι να διαψευστεί ο ΟΟΣΑ και η οικονομία να επανέλθει σε ανάπτυξη όχι το 2014, αλλά από φέτος. Δεν υπάρχει κανείς που να επιθυμεί το αντίθετο. Ας δεχτούμε, όμως ότι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι υπερβολική και πως υπάρχουν παράμετροι της οικονομίας που συνηγορούν στην εκτίμηση πως η οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση το επόμενο έτος. Αλλά ποιος έχει αντίθετη άποψη από τον ΟΟΣΑ;
Η κυβέρνηση και η τρόικα, που απέτυχαν να προσεγγίσουν το μέγεθος της ύφεσης την τελευταία τριετία και τρανή απόδειξη είναι η αλλαγή ανά τρίμηνο των στόχων του προγράμματος. Το Μάιο του 2010, που ξεκίνησαν τα οικονομικά πειράματα στην Ελλάδα, με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμούσαν πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές το 2012. Δηλαδή, από πέρυσι θα είχαμε ξεχάσει τα μνημόνια. Δεν ήταν η πρώτη τους αστοχία. Ακολούθησαν και άλλες, αφού ούτε την έκταση της ύφεσης προσέγγισαν ούτε τους στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος. Παρασάγγας απέχουν και οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία.
Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε αύξηση, αλλά με οροφή το 14,8% το έτος 2012 και αποκλιμάκωση από το 2013. Η πραγματικότητα απέχει σχεδόν δέκα μονάδες, αφού, το 2012, η ανεργία έφτασε πέρυσι στο 24,4%, που μεταφράζεται σε 1.000.000 περισσότερους ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων. Εάν συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα «τεχνητή αισιοδοξία», δυστυχώς το πιθανότερο σενάριο είναι η επιβεβαίωση του ΟΟΣΑ.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]