Ντάισελμπλουμ: Συζήτηση για νέο «κούρεμα» τον Απρίλιο του 2014

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 16:10
UPD:17:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (Α) με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τον Απρίλιο του 2014 μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι τότε θα αποτιμηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και -αν απαιτηθεί- θα ληφθούν μέτρα, υπό δύο προϋποθέσεις: να έχουν υπάρξει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουν τηρηθεί κατά γράμμα οι όροι του προγράμματος.

Με τις προϋποθέσεις αυτές συνέδεσε και τη μείωση της φορολογίας στη χώρα.

Εύσημα στην Ελλάδα

ΝΕΤ

Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, απένειμε εύσημα στην Ελλάδα διότι συνεχίζει την προσπάθεια με επιμονή και λαμβάνει δύσκολα μέτρα και αφού χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα, εξέφρασε το σεβασμό του διότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός περνούν μια δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης αρκετών ετών και έχουν ληφθεί δύσκολα μέτρα. 

Συστάσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πάντως πως είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι, που, όπως είπε, είναι κρίσιμο για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων στη ζώνη του ευρω, έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας και υποστήριξε πως τα μέτρα που λαμβάνονται θα ανοίγουν νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και άρα θέσεις εργασίας.

«Βλέπει» ανάπτυξη το 2014

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαμε να δουμε τις απαρχές μια ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα και ειδικά για τη χώρα μας ανέφερε πως είναι ορατά τα πρώτα σημάδια μιας μεταστροφής της ελληνικής οικονομίας,

Ερωτηθείς ειδικά για την εκτίμηση του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2% το 2014, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ο ίδιος μιλά βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν, προσθέτοντας πως υπάρχει αισιοδοξία. Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως πιστεύει ότι του χρόνου θα υπάρξει και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη ανάπτυξη.

Για την περίοδο 2015 - 2016

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις ότι θα προκύψει δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2015 - 2016 και για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι στο τέλος του 2014, όταν θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τότε, όπως είπε, ο αρμόδιος επίτροπος θα δώσει τις απαραίτητες συστάσεις. Δήλωσε πάντως πολύ αισιόδοξος για την επιτυχία του παρόντος προγράμματος.

Στο Eurogroup του Ιουνίου το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, στις 20 Ιουνίου θα συζητηθεί στο Eurogroup το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών της ευρωζώνης (και η οριστικοποίηση του Bail - in και του Bail - out για τις διασώσεις των τραπεζών) και το κατά πόσον θα έχει αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητο» το όλο θέμα, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση αναδρομικότητας θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ (28% του ΑΕΠ), τα οποία σήμερα διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα