Κοινή πολιτική για την Ε.Ε. αναζητούν Μέρκελ - Ολάντ

Συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 11:49
UPD:11:59
EPA/YOAN VALAT

Παρά τις διαφωνίες τους και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι οι σχέσεις τους είναι καλές. «Οι σχέσεις μας είναι οι συνηθισμένες, πολύ φυσιολογικές και πολύ αποτελεσματικές», είπε διπλωματική πηγή στο γραφείο του Ολάντ ενόψει της συνάντησης της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο. «Μπορεί να ξεκινούμε από διαφορετικές θέσεις αλλά κάθε φορά τα βρίσκουμε στο τέλος», πρόσθεσε.

Ιδέες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη θα εξετάσουν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Παρίσι.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ενώ η Γερμανία υιοθετεί πιο ήπια στάση αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Παρά τις διαφωνίες τους και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι οι σχέσεις τους είναι καλές. «Οι σχέσεις μας είναι οι συνηθισμένες, πολύ φυσιολογικές και πολύ αποτελεσματικές», είπε διπλωματική πηγή στο γραφείο του Ολάντ ενόψει της συνάντησης. «Μπορεί να ξεκινούμε από διαφορετικές θέσεις αλλά κάθε φορά τα βρίσκουμε στο τέλος», πρόσθεσε.

Όπως παρατηρεί το Reuters, οι ανησυχίες ότι η Γερμανία θα βρεθεί στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου για την ύφεση στην Ευρωζώνη και την κοινωνική αναταραχή στις χώρες του Νότου έχει οδηγήσει τους γερμανούς διπλωμάτες να αμβλύνουν τη ρητορική τους αναφορικά με την ανάγκη αυστηρής λιτότητας και να προτάσσουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Παρίσι, ομάδα βιομηχάνων από τις δύο χώρες θα καταθέσουν σε Μέρκελ και Ολάντ τις θέσεις τους για την ενίσχυση μεγάλων ηγετικών επιχειρηματικών ομίλων ώστε να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα