Επιδείνωση στην Ευρωζώνη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 14:28
UPD:14:50
Reuters/LUKE MACGREGOR

Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τη στιγμή που το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 3,1% φέτος και 4% το 2014, ρυθμών 3,4% και 4,2%, αντίστοιχα, που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη 1,9% φέτος και 2,8% το 2014. Μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς θα είναι ο υψηλότερος από το 2005.

Ο οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο 1,6% φέτος, ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Κίνα προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,5%.

YOUTUBE/OECDEN

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% φέτος. Το 2014 αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%. Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν, ωστόσο, οι προοπτικές κάθε κράτους - μέλους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Πιερ Πάολο Παντοάν, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση.

«Όσον αφορά την Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί ο εφησυχασμός», δήλωσε ο Παντοάν στο Reuters. «Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

REUTERS

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να λάβει γενναία μέτρα πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρωζώνη να εξέλθει της ύφεσης.

«Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε ο Παντοάν. «Πιστεύουμε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση Ευρωζώνης», είπε αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα