Το εύρος και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν, αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερο ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών», σχολίασε, χθες, μέσω της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος, ο διοικητής της, Γιώργος Προβόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα: «Για να διασφαλιστεί ότι οι βελτιωμένες προσδοκίες θα μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία, απαιτείται να συνεχιστεί με συνέπεια η δημοσιονομική προσαρμογή και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο».
Οι εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική θυμίζουν πολλές φορές το κινηματογραφικό σλόγκαν «η αλήθεια είναι εκεί έξω». Επισημάνσεις υπάρχουν αρκετές στις πολυσέλιδες αναφορές που καλύπτουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, πρέπει εκείνοι που αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική, να τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους, για να αποκτήσουν κάποιο νόημα. Αν ανατρέξουμε σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις, θα διαπιστώσουμε ότι, την κρίσιμη τελευταία δεκαετία, έγινε ακριβώς το αντίθετο.
«Οι οικονομικές Αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν την ταχύτερη υλοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σχολίαζε, το Φεβρουάριο του 2000, ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, σε μια έκθεση που, αν και ήταν αρκετά ζυγισμένη και συντάχθηκε σε εποχή οικονομικής ευφορίας, περιείχε ορισμένες αιχμές. Πολύ πιο σαφής και συγκεκριμένος ήταν ο διάδοχός του, κ. Νίκος Γκαργκάνας, όταν, το Νοέμβριο του 2002, τόνιζε: «Το εγγύς μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις.
Στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ευρύτερη οικονομία της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, απαιτείται εφαρμογή κατάλληλης εθνικής οικονομικής πολιτικής και περαιτέρω προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα... Η ανεργία παραμένει υψηλή... Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται... το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ.
Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν την ύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών και υποδηλώνουν την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπισή τους». Λίγα χρόνια αργότερα, το Φεβρουάριο του 2006, ο ίδιος διοικητής διαπίστωνε την ύπαρξη των προβλημάτων ενισχυμένων και σχεδόν κραύγαζε: «Εάν τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, όχι μόνο θα τεθεί σε κίνδυνο το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αλλά θα εξασθενήσει και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας».
Το στίγμα των μετέπειτα εξελίξεων έδωσε ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος, τον Οκτώβριο του 2009, απευθυνόμενος και στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Παπανδρέου σχολίαζε: «Οι χώρες εκείνες όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται από ‘’δίδυμα’’ ελλείμματα και χρέη, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο πολύ δυσχερέστερης και αργής εξόδου από την κρίση.
Σήμερα, αρχίζουν να συνειδητοποιούνται τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επώδυνες εξελίξεις στο μέλλον. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για ημίμετρα». Εξι μήνες αργότερα, την τύχη της χώρας ανέλαβε η τρόικα...
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]