Διαφωνία Γ. Στουρνάρα για τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ

«Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί»
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 18:37
UPD:20:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/STR

Ο κ. Στουρνάρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια (αριστερά), με τον οποίο συζήτησε για τις μελέτες που κάνει ο Οργανισμός για την Ελλάδα.

Τη διαφωνία του για τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και το 2014, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,2%, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό 1%».

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως «η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα παραμένει αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στα θετικά στοιχεία για τις κρατήσεις των τουριστών. «Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες», είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο γεύμα εργασίας της Ετήσιας  Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως είναι εφικτή η «ύφεση χωρίς αποκλεισμούς» και εξήγησε: «Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις είναι δυνατό να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές προσαρμογής που να δίνουν έμφαση στη διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Επίσης ο υπουργός εκτίμησε πως στις «καλές εποχές» πρέπει να υιοθετούνται οι κατάλληλες πολιτικές κοινωνικής προστασίας, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας πριν ξεκινήσει η κρίση.

Τέλος ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Ένα απλό παράδειγμα, είπε, είναι η χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές. Διαφορετικά, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή καταλήγει σε μεγάλη λιτότητα που μπορεί να οδηγήσει σε «αποκλεισμό» μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

YOUTUBE/REUTERSTV
Γ. Στουρνάρας: Το «Grexit» δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, με τον οποίο συζήτησε για τις μελέτες που κάνει ο Οργανισμός για την Ελλάδα και τη βοήθεια που δίνει μέσω της Task Force για την ανταγωνιστικότητα, τον τουρισμό, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη μείωση του διοικητικού βάρους.

Το πρωί της Πέμπτη ο έλληνας υπουργός θα συναντήσει στο υπουργείο Οικονομικών, τον γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσχοβισί.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα