Τη «Σύμβαση για την αμοιβαία Διοικητική συνεργασία στα φορολογικά θέματα» υπέγραψαν σήμερα, ή δεσμεύθηκαν να υπογράψουν, 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στον ΟΟΣΑ.
Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέθεσε τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο τροποποίησής της, που προσφάτως κυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή (νόμος 4153/2013, ΦΕΚ 116/Α'/ 23.05.2013).
Η Σύμβαση αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο που διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία, μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο. Βασικός στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην Ε.Ε.
Με τη σημερινή υπογραφή η Ελλάδα δεσμεύεται να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα σε ό,τι αφορά στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Για την Ελλάδα, η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα τρίμηνο περίπου.
Ανάμεσα στις χώρες που δεσμεύθηκαν για υπογραφή της Σύμβασης ήταν και ορισμένοι «φορολογικοί παράδεισοι» όπως, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη και νησιά της Καραϊβικής.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Σύμβαση, καταφέραμε μια καινούργια νίκη στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά την τελετή υπογραφής.
Όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια γύρω στις 60 χώρες υπέγραψαν ή δεσμεύθηκαν να υπογράψουν τη Σύμβαση, «πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια και την ενίσχυση της συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές σύστημα δίκαιο για όλους τους φορολογούμενους».
Συνάντηση Γ. Στουρνάρα – Α. Γκουρία
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και στο επίκεντρό της βρέθηκαν θέματα ανταγωνισμού, διοικητικής μεταρρύθμισης, τουρισμού και μείωσης του διοικητικού βάρους.
Πηγή: ΑΜΠΕ