JP Morgan: Επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη το 2014

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 15:05
UPD:15:12
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σε τροχιά ύφεσης θα παραμείνει η Ευρωζώνη και το 2013, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,5%, ενώ το 2014 θα σημειωθεί ανάπτυξη 1%, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της JP Morgan.

Όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση που συνέταξε η Global Multi-Asset Group, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία στην Ευρώπη, τόσο για τις χώρες του πυρήνα όσο και για την περιφέρεια, θα παραμένουν - στην καλύτερη περίπτωση – υποτονικά.

Η προθυμία της ΕΚΤ να προβεί στην άνευ όρων εξαγορά κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας μέσω του προγράμματος Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) εύλογα ερμηνεύθηκε ως ριζική αλλαγή και προκάλεσε μια σημαντική αναδιαμόρφωση των τιμών των τίτλων που ενέχουν κίνδυνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Με την αποδοχή από πλευράς ΕΚΤ του ρόλου της ως δανειστή-διασώστη μέσα από το πρόγραμμα ΟΜΤ εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα που περιέβαλλε τα μέτρα ως προς τον κίνδυνο των απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς και η ανάγκη για ευρύτερη ενοποίηση στο θεσμικό περιβάλλον στο άμεσο μέλλον, αναφέρει η έκθεση.

Η επίλυση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, όμως, υποδεικνύει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο ενίσχυσης για μεγαλύτερο έλεγχο του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε απομόχλευση.

Για τις ΗΠΑ, το βασικό σενάριο της JP Morgan προβλέπει ήπια ανάπτυξη το 2013 με επιτάχυνση κατά τη διάρκεια του έτους, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της δημοσιονομικής επιβάρυνσης και ιδιαίτερα λόγω της υποχώρησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Εκτιμούμε ότι κατά το 2013 θα υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης, με αύξηση του πραγματικού ετήσιου ΑΕΠ της τάξης του 2,4% (υψηλότερα από τις προβλέψεις) και τον πληθωρισμό να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, περίπου στο 2% ή και χαμηλότερα. Για το 2014 αναμένουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 3% με ήπιο πληθωρισμό», αναφέρει η έκθεση.

Σε επίπεδο επιτοκίων, η JP Morgan προβλέπει ότι τα βασικά επιτόκια παγκοσμίως θα διατηρηθούν χαμηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς στο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένα χαρακτηριστικά παγίδας ρευστότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα