Ευρωζώνη: Οριακή βελτίωση του δείκτη PMI τον Μάιο

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 11:39
UPD:11:54
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο, ο οποίος ανήλθε στις 47,7 μονάδες από 46,9 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών.

REUTERS

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Markit ήταν ελαφρώς καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Ωστόσο, ο δείκτης της μεταποίησης παρέμεινε για 16ο συνεχή μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

MARKIT ECONOMICS

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης περιορίζεται, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινά πράγματι μια περίοδος σταθεροποίησης, αν και χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν», σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Νέα μείωση παραγωγής στην Ευρωζώνη

Σε αντίθεση με την Κίνα, η είδηση για τη νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη δεν προκαλεί έκπληξη. Η μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες στα 17 μέλη της Ευρωζώνης οδήγησε την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα και τις επιχειρήσεις σε νέες απολύσεις. Τα στοιχεία αποτελούν προάγγελο παράτασης της ύφεσης και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα μόνα καλά νέα είναι ότι η μείωση του Μαΐου ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενους μήνες και ότι οι επιχειρήσεις ρίχνουν τις τιμές τους για να αυξήσουν τη ζήτηση. 

«Πλέον θεωρείται πιθανότερο τα [οικονομικά] μεγέθη να παρουσιάσουν ενδείξεις σταθεροποίησης προς τα τέλη τους έτους», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα