Κυριακές: Προς αδιέξοδη σύγκρουση για κατάργηση της αργίας

Το ΥΠΑΝ επιμένει κόντρα στην εμπορική κοινότητα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 09:37
UPD:14:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Τον τυφλό δρόμο της σύγκρουσης, που με βεβαιότητα θα τραυματίσει εκ νέου την κυβερνητική συνοχή, συνεχίζει να ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση δύο άρθρων επί του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις που αφορούσαν στις λαϊκές αγορές και στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, εμφανίζεται διατεθειμένος να υποστεί ένα ακόμη πλήγμα. Αυτήν τη φορά, με την πρότασή του για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο αγορανομικό κώδικα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη που αφορά στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.

Κι ενώ στο εν λόγω ζήτημα τόσο η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου όσο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) τάσσονται κατά, το ΥΠ.ΑΝ. εμμένει στη «γραμμή» του, αγνοώντας τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να πειστούν για την ορθότητα της πρότασης.
 Ωστόσο, σε επικοινωνία της «Ν» με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σχετίζεται με τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, διαψεύστηκε η όποια επαφή του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «εδώ και περίπου δύο μήνες, δεν έχουμε ''ενοχληθεί'' επισήμως για το θέμα αυτό».

Εμμένει το ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα είναι αρνητική.  Οπως αναφέρθηκε και χθες αρμοδίως, «για το ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται θέμα ψήφισης.

Η θέση του Κινήματος είναι σαφής. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη ρύθμιση». Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει οριστικά με τη δήλωση του τομεάρχη Ανάπτυξης, Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος στις 18/4/2013 είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «η εμμονή του υπουργείου για το θέμα του ωραρίου είναι ακατανόητη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική», τονίζοντας την κατηγορηματική διαφωνία όχι μόνο των δύο κυβερνητικών εταίρων αλλά και του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων.

«Την ώρα που η ύφεση και ο τζίρος της αγοράς βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, βαφτίζεται μεταρρύθμιση μια νεοφιλελεύθερη εμμονή η οποία μπορεί να αποτελέσει το χαριστικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μια ''μεταρρύθμιση'' που δεν θα αυξήσει, αλλά θα ανακατανείμει μέσα στις ημέρες της εβδομάδας τον τζίρο των καταστημάτων», αναφερόταν χαρακτηριστικά στη δήλωση του κ. Μωραΐτη.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το ωράριο πρέπει να ρυθμίζεται σε περιφερειακό επίπεδο βάσει των αναγκών της κάθε περιοχής, εξυπηρετώντας τις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Δηλαδή το ωράριο να ρυθμίζεται σε επίπεδο περιφέρειας από τους τοπικούς φορείς, τους καταναλωτές και βεβαίως και τους εμπορικούς συλλόγους.

Η ΔΗΜΑΡ

Αμετακίνητη στη θέση της παραμένει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία απορρίπτει την πρόταση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Από την πρώτη ημέρα «δημιουργίας» του θέματος τάχθηκε κατά τις πρότασης.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή της στις 11/12/2012 σημείωσε ότι «η επανάληψη της συνήθους πρακτικής των υπουργών με την ευθύνη για το εμπόριο, να θέτουν το ζήτημα για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων “52 Κυριακές τον χρόνο”, δεν βοηθάει το εμπόριο, τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζόμενους, ούτε προσφέρει τίποτα στους καταναλωτές. Δεν βοηθάει προφανώς ούτε την εικόνα της κυβέρνησης».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα