Κ. Χατζηδάκης: Η Βουλή θα αποφασίσει για το θέμα των Κυριακών

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 14:40
UPD:16:17
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Η Βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

«Υπάρχει διακριτική ευχέρεια της Βουλής, αν θέλει να δεχτεί κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα ή να το απορρίψει και να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη και ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.

Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές, ενώ για τις υπόλοιπες Κυριακές προβλέπει το άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων προαιρετικά.

Ο λόγος, όπως είπε ο υπουργός, είναι μεταξύ των άλλων και η αλλαγή της εικόνας στο κέντρο των πόλεων. «Να κάνουμε κάτι ουσιαστικό γι’ αυτό και όχι απλά και μόνο να διαπιστώνουμε το πρόβλημα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η ιδέα του να αυξηθεί σταδιακά η δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα στο κέντρο ανοιχτά τις Κυριακές είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Η εμπειρία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο παραπέμπει σε μια ωραία εικόνα, όταν παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Φέρνει μια ζωντάνια στο κέντρο της πόλης. Και αν είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα αυτή την εποχή είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο ζωντανό το κέντρο», παρατήρησε.

Επεσήμανε ακόμη ότι για τους τουρίστες είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να βρίσκουν τα καταστήματα ανοιχτά και να ψωνίζουν όλες τις μέρες της παραμονής τους στην πόλη. Κι αυτές στην Αθήνα, προς το παρόν, δυστυχώς δεν είναι πάρα πολλές. «Μέσα στο Σαββατοκύριακο έρχονται στην Αθήνα 80 tour operators προσκεκλημένοι του δήμου Αθηναίων, αλλά είναι σημαντικό τις λίγες μέρες που μένει ο τουρίστας στην Αθήνα, να μπορεί να βρίσκει τα καταστήματα ανοιχτά και να ψωνίζει», σημείωσε.

Νέο κύμα αντιδράσεων

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων έχει ξεσηκώσει νέο γύρο αντιδράσεων από φορείς της αγοράς, ενώ σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι ότι με ανακοίνωσή του, ο Τομέας ΕΒΕ του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε μέτρο «χωρίς λογική» και «χωρίς ωφέλεια» για την συντριπτική πλειονότητα τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, προσθέτοντας ότι «το αίτημα κάποιων μεγάλων υπεραγορών δεν μπορεί να γίνεται δεκτό όταν δεν εκφράζει την υπόλοιπη κοινωνία».

«Το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές είναι λογικό, ωφέλιμο και αποτελεί αίτημα των ίδιων των εμπόρων μόνο για ορισμένες Κυριακές σε τουριστικές περιοχές και μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, συμπλήρωσε, «είναι ένα μέτρο (…) που βάζει σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής επιχείρησης, των μικρομεσαίων εργοδοτών και των εργαζόμενων εμπορουπάλληλων και των οικογενειών τους».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήριζαν την ίδια ώρα «αρνητικό δείγμα» την επαναφορά με «εκβιαστικές» δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό  Ανάπτυξης του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Βολές κατά του υπουργείου Ανάπτυξης εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοξενοδόχων και των εμπορικών κέντρων.

Όπως προειδοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και στη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων που δεν μπορούν να αντέξουν να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα – 12 ώρες την ημέρα».

Χαρακτήρισε επίσης «κοροϊδία» το επιχείρημα της τόνωσης της αγοράς σε μια περίοδο που, όπως τονίζει, «έχουν τσακιστεί μισθοί και συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης».

Παράλληλα, μία μέρα μετά τις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για το θέμα, σφοδρή επίθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξαπέλυσε και η ΓΣΕΒΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ κατηγόρησε το ΥΠΑΝ πως «εμμένει στην επιλεκτική προώθηση αιτημάτων θεσμικών και μη θεσμικών συνομιλητών του, εκπρόσωποι των οποίων έχουν αναλάβει εσχάτως ρόλους εμπειρογνωμόνων και εντεταλμένων συμβούλων».

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση πως «έχει κάνει επιστήμη τις “ακούσιες” διαρροές στον Τύπο» πως επιχειρεί να προωθήσει πρωτοβουλίες που «εναντιώνονται στην κοινή λογική, στο δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, σύμφωνα με έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε και στην απασχόληση, ούτε στην κοινωνία γενικότερα», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα