«Νάρκη» στη συγκυβέρνηση οι Κυριακές

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δηλώνουν στη «Ν» ότι δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για την κατάργηση της αργίας
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 07:00
UPD:10:09

Η κυβέρνηση προτείνει να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία για τα εμπορικά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., ενώ τα μεγαλύτερα να παραμένουν ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο.

Σε μετωπική σύγκρουση, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των μικρομεσαίων εμπόρων, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης «οδεύει» το θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.

Χθες, μία ημέρα μετά τη διαρροή των προθέσεων του υπουργείου μέσω κύκλων που πρόσκεινται στην πολιτική του ηγεσία, τη σκυτάλη ανέλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, επανεπιβεβαίωσε την απόφαση του υπουργείου να προωθήσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, 52 Κυριακές το χρόνο και για επτά Κυριακές όλων, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ενοχλημένο από του χειρισμούς του ΥΠΑΝ εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ. «Ας το φέρουν στη Βουλή, δεν το ψηφίζουμε» δηλώθηκε αρμοδίως χθες στη «Ν». Αντίθετη είναι και η ΔΗΜΑΡ.

Η αναφορά υφυπουργού, όπως και το μπαράζ των χθεσινών δημοσιευμάτων περί της ανακίνησης του θέματος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «πυροδότησαν» τις έντονες αντιδράσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Από τις δηλώσεις των προέδρων τους προκύπτει ότι οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε θέση μάχης για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Σύμμαχοι των εμπόρων είναι και τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), με αποτέλεσμα το μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εκτείνεται από τις παραγωγικές τάξεις, τους εμποροϋπαλλήλους έως και το εσωτερικό της κυβέρνησης. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους βουλευτές του κινήματος μια τέτοια ρύθμιση, σημείωσε στη «Ν» ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα είναι γνωστή. Στηρίζουμε την πρόταση των εμπόρων και δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτή». 

Αργά το βράδυ, ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, χαρακτήρισε ως «ακατανόητη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική την εμμονή του υπουργείου» στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων.

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι το υπουργείο, «χωρίς καμία συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους αιφνιδίασε πριν από δύο μήνες θέτοντας ένα θέμα που δεν υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία των κόμματων. Σήμερα, αιφνιδιάζει ξανά παρά τη γνωστή και κατηγορηματική διαφωνία όχι μόνο των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων».

Κατηγόρησε δε τον υπουργό για «νεοφιλελεύθερη εμμονή, η οποία μπορεί να αποτελέσει το χαριστικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΔΗΜΑΡ, στέλεχος της οποίας δήλωσε στη «Ν» ότι «το έχουμε ξεκαθαρίσει, δεν ψηφίζουμε μια τέτοια ρύθμιση», σημειώνοντας σκωπτικά ότι «όποιοι το φέρουν στη Βουλή, ας βρουν βουλευτές να το ψηφίσουν».   

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Αθανάσιος Σκορδάς, υφυπουργός Ανάπτυξης: «Εκτιμούμε πως το καθεστώς που προτείνουμε για τις Κυριακές θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού τα Σαββατοκύριακα».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Σκορδάς ανέπτυξε τη θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, να επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία για τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του έτους, ενώ για επτά Κυριακές (δύο προ των Χριστουγέννων, τέσσερις για τις εκπτωπτικές περιόδους και μία προ του Πάσχα) όλα τα καταστήματα να είναι ανοικτά.

Το σκεπτικό

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, σημείωσε ότι «εμείς εκτιμούμε πως το καθεστώς αυτό θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη λεγόμενου τουρισμού του Σαββατοκύριακου (citybreaks). Είναι μια μεγάλη αγορά για την τουριστική βιομηχανία και σε πολλές χώρες που ισχύει έχει φέρει και θέσεις εργασίας και έσοδα». Ο υφυπουργός συνέχισε: «Θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια συνεργασία των εμπορικών συλλόγων με τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία των περιοχών τους για να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες, δίνοντας πραγματικά μια ανάσα».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι «η ΕΣΕΕ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της με αυτή την πρόταση». «Γίνεται κουβέντα, στο τέλος νομίζω ότι η Βουλή, θα αποφασίσει» κατέληξε ο υφυπουργός.  

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΣΕΕ: Το 82% των εμπόρων δεν θέλει το μέτρο

Θυμίζει ανέκδοτο η υπόθεση των Κυριακών, μας είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι άλλη άποψη εκφράζει ο υπουργός Ανάπτυξης, άλλη ο υφυπουργός και άλλη η τρόικα. Από την πλευρά των ίδιων των εμπόρων, πρόσθεσε, είναι δεδομένο, όπως προέκυψε και από την τελευταία έρευνα της Συνομοσπονδίας, ότι το 82% δεν θέλουν να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, διότι δεν το αντέχουν και οικονομικά και ως ισορροπημένοι άνθρωποι και οικογενειάρχες.

Με αφορμή, στο μεταξύ, τα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου που αποτύπωναν τις απόψεις κύκλων του υπουργείου Ανάπτυξης, σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πλέον με ποιον να συζητήσουμε υπεύθυνα, τι ερωτήματα να θέσουμε και σε ποιον…». «Μας προκαλεί έκπληξη που αυτοί οι ‘’κύκλοι αφού... κατάργησαν την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως... απορρίπτουν την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ βεβαιώνουν ότι το ίδιο έπραξε και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ στη συνάντηση που είχαμε μαζί του».

Ολα αυτά, εξήγησε ο ίδιος, θα στερούνταν σοβαρότητας, αν δεν δημοσιεύονταν στον ημερήσιο Τύπο ως έγκυρες πληροφορίες. «Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε, το υπουργείο, τους ‘’κύκλους’’ του ή την τρόικα στο θέμα των Κυριακών», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΣΕΕ ουδέποτε πρότεινε τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων, αλλά την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων δομών των συνεταιριστικών τραπεζών. «Να επισημάνουμε ότι δεν θυμόμαστε να απέρριψε την πρότασή μας ο κ. Ράιχενμπαχ, όταν την καταθέσαμε σε συνάντηση μαζί του;».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε μετ’ επιτάσεως ότι «χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας -κόντρα στους κύκλους- επιμένουν στις προτάσεις της αγοράς για το θέμα των Κυριακών», έκανε, δε, γνωστό ότι θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της πρότασής της η Συνομοσπονδία με τις συνεταιριστικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το λόγο για τον οποίο το υπουργείο εξακολουθεί τα ‘’μπρος - πίσω’’ στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη -την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί-, απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης».

Γ. ΚΑΝ.

Ετοιμη για σφοδρή αντίδραση η ΓΣΕΒΕΕ

Πάγια θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος είναι η μη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, δήλωσε στη «Ν» με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για να είναι ανοικτά τις Κυριακές πολυκαταστήματα και μικρά καταστήματα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς.

Η αντίδραση της Συνομοσπονδίας θα είναι σφοδρή και όπως τονίστηκε σε ειρωνικό ύφος, «αυτό που λείπει είναι το διαθέσιμο εισόδημα και όχι η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων». Ο κ. Καββαθάς υπενθύμισε τέλος ότι η Ελλάδα έχει από τα πιο διευρυμένα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων στην Ευρώπη.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται σήμερα να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καυστική ήταν και η τελευταία ανακοίνωσή της στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα “καταναλωτές”, στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για “shopping therapy”».

Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, προστίθεται, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: «Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις».

 Φ.Ζ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα