Η ελληνική Οδύσσεια ίσως πλησιάζει στο τέλος της

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 17:24
UPD:17:27
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Στο έπος του Ομήρου «Οδύσσεια», ο Οδυσσέας γίνεται ήρωας μόνο όταν ολοκληρώνει μια μακρά και επίπονη δοκιμασία. Είμαστε μάρτυρες της δοκιμασίας της Ελλάδας και τα θετικά νέα θα πρέπει να θυμίζουν στον κόσμο και στους Έλληνες τραπεζίτες ότι το ταξίδι δεν είναι μάταιο.

Του Georgio Stoev, Institutional Account Manager στη Saxo Bank

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα φαίνεται πως γίνονται κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και πολιτικο-κοινωνικών εντάσεων, τα νέα από την Αθήνα είναι αρκετά αισιόδοξα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης  Fitch αναβάθμισε τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε “B-” από “CCC”. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank έχουν απογειωθεί, λόγω της προσδοκίας των επενδυτών ότι οι τράπεζες θα επανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς μέχρι το τέλος του μήνα.

Το GREK, το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ETF) που ακολουθεί την πορεία των εισηγμένων εταιρειών στην Ελλάδα, αυξήθηκε περισσότερο από 50% κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Μέχρι τώρα, ήταν πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια. Έχοντας τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έφτασαν πολύ κοντά σε συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους. Τον Απρίλιο όμως, οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν ότι η προσπάθεια να αντλήσουν το 10% των συνολικά 15 δισ. ευρώ που απαιτούνταν ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη. Σαν αποτέλεσμα, σήμερα η κάθε τράπεζα κινείται αυτόνομα για να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή τους εντός της προθεσμίας του Μαΐου. 

Παράλληλα με τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων αρκετών δημόσιων εταιρειών. Ο νέος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διορίστηκε πρόσφατα με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εξεύρεση όσων περισσοτέρων κεφαλαίων για τη χώρα.

Ένας άλλος κλάδος από τον οποίο η Αθήνα αναμένει έσοδα, είναι ο τουρισμός. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines απευθύνεται σε τουρίστες από όλη την Ευρώπη, προσθέτοντας 29 νέα δρομολόγια. Οι νέες χώρες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα δρομολόγια είναι η Ουκρανία, η Ελβετία, η Πολωνία, η Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκονται στο επίκεντρο. Η συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης έχει δοκιμαστεί από τη δέσμευσή της για περικοπή 25.000 θέσεων από το δημόσιο τομέα, μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, Vaclav Klaus, «Η μοναδική διέξοδος από την Ευρωπαϊκή κρίση είναι εφικτή μέσω αυξημένης ανταγωνιστικότητας και ευελιξίας, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και της επιχειρηματικότητας και μέσω της οικονομικής απελευθέρωσης και της κατάργησης όλων των μορφών επιδοτήσεων».

Στο έπος του Ομήρου «Οδύσσεια», ο Οδυσσέας γίνεται ήρωας μόνο όταν ολοκληρώνει μια μακρά και επίπονη δοκιμασία. Είμαστε μάρτυρες της δοκιμασίας της Ελλάδας και τα θετικά νέα θα πρέπει να θυμίζουν στον κόσμο και στους Έλληνες τραπεζίτες ότι το ταξίδι δεν είναι μάταιο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα για τους Έλληνες να βρουν τη δύναμη και να επιστρέψουν στο σπίτι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα