La Republica: Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 16:53
UPD:17:12
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, σημειώνει ότι μετά από πέντε εφιαλτικά χρόνια που οδήγησαν στη μείωση του ΑΕΠ κατά το 1/4, διαφαίνονται στην Αθήνα οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι ο μισός από τον αναμενόμενο.

«Το χρηματιστήριο καλπάζει, το σπρεντ μειώνεται δραστικά και η τρόικα χειροκροτεί. Αλλά η κοινωνία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει σε αναλυτικό δημοσίευμά της για τη χώρα μας η ιταλική εφημερίδα La Republica.

Ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, σημειώνει ότι μετά από πέντε εφιαλτικά χρόνια που οδήγησαν στη μείωση του ΑΕΠ κατά το 1/4, διαφαίνονται στην Αθήνα οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι ο μισός από τον αναμενόμενο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Ρώμης, «οι χρηματιστές έκαναν ήδη γνωστή την ετυμηγορία τους: η αιματηρή λιτότητα που επέβαλε η τρόικα, έφερε αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μεταξύ των ενδείξεων ανάκαμψης είναι η άνοδος του χρηματιστηρίου κατά 134% σε διάστημα ενός έτους, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο του 2013, καθώς και οι αγορές μετοχών ελληνικών τραπεζών από τα Hedge Funds.

«Κάτω από την Ακρόπολη, όμως, κανείς δεν άνοιξε ούζα για να το γιορτάσει», παρατηρεί η κεντροαριστερή εφημερίδα, επισημαίνοντας τη 19η συνεχή συρρίκνωση του ΑΕΠ το διάστημα Ιανουαρίου- Mαρτίου, με συνολική συρρίκνωση 28% από το 2008, της τάξης του 28%. Αναφέρεται, επίσης, στην ανεργία που έχει εκτιναχθεί στο 27%, και στην ανεργία των νέων που αγγίζει το 64,2%, καθώς και στα 3,4 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η κρίση δημιούργησε κοινωνικές πληγές που δεν λένε να επουλωθούν», σημειώνει ο Έττορε Λιβίνι, ο οποίος γράφει, επίσης, ότι «το spread μπορεί να μειώνεται, αλλά οι ουρές μπροστά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν δωρεάν περίθαλψη, μακραίνουν».

Η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζει, πάντως, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση» προτιμούν να βλέπουν τη θετική όψη του νομίσματος, θεωρώντας ότι η αισιοδοξία μπορεί να στηρίξει το πνεύμα εμπιστοσύνης και την κατανάλωση».

Παραθέτει, επίσης, τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι του χρόνου η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και παρουσιάζει τις προβλέψεις των Βρυξελλών, βάσει των οποίων, το 2016, η ανεργία θα μειωθεί στο 16%. Στο άρθρο υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι τον Απρίλιο, χάρη στο θετικό ρεκόρ του τουρισμού, οι προσλήψεις ξεπέρασαν κατά 20.000 μονάδες, τις απολύσεις.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν, μετά από πολλές άκυρες εκκινήσεις, με την πώληση του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση θα απολύσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους σπάζοντας ένα παλαιό ταμπού, ενώ ακόμη και τα φορολογικά έσοδα, ιστορική αχίλλειος πτέρνα, σημειώνουν πρόοδο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Κρίμα, όμως, που οι Έλληνες δεν τρώνε ψωμί και πιστοληπτική ικανότητα», καταλήγει ο Έττορε Λιβίνι, προσθέτοντας ότι «η άνοδος κατά 200% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος πλούτισε τους κερδοσκόπους αλλά όχι τον απλό κόσμο». Προσθέτει, τέλος, ότι το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση θα τελειώσει μόνον σε δέκα χρόνια, ενώ η τρόικα έχει εξαγγείλει ήδη ότι το 2014, θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα