Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 15:00
UPD:15:07
REUTERS/SUSANA VERA

Συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη κατά 0,4% αναμένουν για το τρέχον έτος 53 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ, οι οποίοι αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω.

Σε αντίστοιχη έρευνα πριν από τρεις μήνες, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μηδενική ανάπτυξη για τη νομισματική ένωση. Οι εν λόγω εκτιμήσεις ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέραν της πρόσφατης μείωσης του βασικού της επιτοκίου.

Οι αναλυτές προχώρησαν, επίσης, σε ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω για τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης το 2014, στο 1% από 1,1%. Παράλληλα, η πρόβλεψη για την ανεργία αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 12,3% από 12,1%.

Αντίθετα, οι αναλυτές αναμένουν ο πληθωρισμός να κυμανθεί λίγο χαμηλότερα το 2013 στο 1,7% από 1,8% που προέβλεπαν πριν από τρεις μήνες.

Στο μηνιαίο δελτίο, όπου παρουσιάσθηκαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα οικονομικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μία φράση, με την οποία υποδήλωνε το τελευταίο διάστημα την πρόθεση ανάληψης περαιτέρω δράσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα