Σόιμπλε: Αρκετά περιθώρια ελιγμών στην Ευρωζώνη

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 11:53
UPD:12:06
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Την εκτίμηση κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη φαίνεται να συμμερίζεται και ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο εν όψει της διήμερης συνόδου κορυφής του G7, ο γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν «αρκετά περιθώρια ελιγμών» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση που πλήττει την περιοχή.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε εντάσσονται στην πρόσφατη μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος διατεινόταν ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

Την ίδια άποψη είχε διατυπώσει την Τρίτη από τις Βρυξέλλες και ο  ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για δυνατότητα επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη, με συνέχιση ωστόσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στη σύνοδο του G7 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Βρετανία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Γερμανία προς την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη και της εκτίναξης της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία «ανάκαμψης τριών ταχυτήτων», με τις αναδυόμενες οικονομίες να ανοίγουν τον δρόμο. Ακολουθούν οι «θεραπευμένες» οικονομίες, όπως η αμερικανική, και τελευταίες στη σειρά είναι η Ευρώπη και η Ιαπωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα