Την έξοδο από το μνημόνιο ή την επαναδιαπραγμάτευσή του στηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των Πορτογάλων, θεωρώντας το υπεύθυνο για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Eurosontagens με τη συμμετοχή 1.025 πολιτών, το 82,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Πορτογαλία πρέπει να σπάσει τη συμφωνία με την τρόικα ή να την επαναδιαπραγματευθεί.
Σε ποσοστό 47,8%, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης με την τρόικα, ενώ το 27% είναι της άποψης ότι δεν ελήφθησαν επαρκώς «υπόψη τα χαρακτηριστικά της χώρας».
Το πρόγραμμα της τρόικας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014 και το 55,1% πιστεύουν ήδη ότι η κατάσταση της χώρας θα έχει ως τότε επιδεινωθεί με βαθύτερη οικονομική κρίση και αύξηση της ανεργίας.
Κατά το πρώτο τρίμηνο, η οικονομική δραστηριότητα στην Πορτογαλία συρρικνώθηκε κατά 3,9% σε ένα χρόνο, ενώ η ανεργία έφτασε το ποσοστό ρεκόρ του 17,7%.
Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια μετά την υπογραφή του τριετούς προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισ. δολαρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Πορτογαλία δεσμεύθηκε να θέσει σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και για την ανάκαμψη της οικονομίας της που βρίσκεται σε ύφεση από το 2011.
Αυτή η πολιτική λιτότητας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, προκαλώντας εντάσεις ακόμη και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, αρχηγός του μικρού συντηρητικού κόμματος CDS-PP, μέλους του κεντροδεξιού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία, τάχθηκε εναντίον ενός σχεδίου που προβλέπει μια ειδική εισφορά των συνταξιούχων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο του Κράτους, ένα συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από 21 μέλη διαφόρων πολιτικών τάσεων, για να μελετήσει "τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας στην περίοδο μετά την τρόικα".
Στη διάρκεια αυτής της συνόδου στο προεδρικό μέγαρο, το απολιτικό κίνημα «Que se lixe a troika» (Η τρόικα να πάει να κοιταχτεί) κάλεσε τους πολίτες σε μια συγκέντρωση για να ζητήσουν το τέλος της λιτότητας και την παραίτηση της κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΜΠΕ