Σλοβενία: Η τρόικα είναι ακόμη στις Βρυξέλλες

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 15:28
UPD:15:42
EPA/ATEF SAFADI

Σε συνέντευξή του εφημερίδα «Βέτσερ», ο σλοβένος πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ πίστωσε στην κυβέρνησή του την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και την επίτευξη συμφωνίας για τους μισθούς στο Δημόσιο ως δύο επιτυχίες στην κατεύθυνση της εξυγίανσης που θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο της διάσωσης.

Τις ανησυχίες ότι η τρόικα βρίσκεται στο κατώφλι της Σλοβενίας έσπευσε να κατευνάσει ο πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.

Σε συνέντευξή του εφημερίδα «Βέτσερ», ο σλοβένος πρόεδρος πίστωσε στην κυβέρνησή του την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και την επίτευξη συμφωνίας για τους μισθούς στο Δημόσιο ως δύο επιτυχίες στην κατεύθυνση της εξυγίανσης που θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο της διάσωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ήδη χτυπά την πόρτα της Σλοβενίας, ο κ. Παχόρ είπε χαρακτηριστικά ότι «η τρόικα είναι ακόμη στις Βρυξέλλες».

Ωστόσο, αν η Σλοβενία αποτύχει να υιοθετήσει αυστηρότερους όρους στο νόμο περί δημοψηφίσματος και το "χρυσό δημοσιονομικό κανόνα" αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει χειρότερα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της Σλοβενίας, εκτίμησε ο πρόεδρος της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 29 Μαϊου την αποτίμησή της για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2013-2014 και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Μία σχετικά θετική αποτίμηση θα κατευνάσει τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, δήλωσε ο κ. Παχόρ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να πιάσουν δουλειά, αν βλέπουν με σοβαρότητα τις αλλαγές στη νομοθεσία για το δημοψήφισμα και την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα του κανόνα για μηδενικό έλλειμμα.

Ο σλοβένος πρόεδρος είπε ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, έδωσε στην πραγματικότητα το λόγο του ότι η σλοβενική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις προσδοκίες των αγορών και ότι δεν θα χρειαστεί διεθνές πακέτο διάσωσης.

Όμως, δεδομένων των καθυστερήσεων, στις προσπάθειες αλλαγής της νομοθεσίας και ενσωμάτωσης του δημοσιονομικού κανόνα ο κ. Παχόρ είπε ότι δεν θα εκπλαγεί, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο στη Σλοβενία να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Ο κ. Παχόρ τόνισε ότι θα ήθελε να δει την κυβέρνηση να δρα πιο αποφασιστικά και στο ζήτημα της ίδρυσης μιας «κακής τράπεζας». «Αυτό θα στείλει το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι καταβάλουμε σοβαρές προσπάθειες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που είναι το βασικό εμπόδιο στην πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη» είπε.

Τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μία από τις βασικές της αποστολές πρέπει να είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει ο κρατικός μηχανισμός λιγότερο περίπλοκος και λιγότερο δαπανηρός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα