Το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος για τους ιδιώτες αρχίζουν να αποκλείουν οι επενδυτές, όπως υποδηλώνουν τα επίπεδα στα οποία έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων.
Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε χθες κατά 80 μονάδες βάσης περίπου στο 8,50%, ενώ η απόδοση των ομολόγων 30ετούς διάρκειας υποχώρησε κατά 30 μονάδες βάσης στο 8,145%.
Όπως παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Reuters, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο ακόμα για να χαλιναγωγήσει το υπέρογκο χρέος της, η διαφορά μεταξύ των δύο ομολόγων - που μειώθηκε έως και 16 μονάδες βάσης την Τετάρτη - ήταν η λιγότερο αρνητική από τον Ιούνιο του 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι η καμπύλη των αποδόσεων είναι κοντά στο να αντιστραφεί και να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, επισημαίνει το Reuters, εξηγώντας πως όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από εκείνες των μακροπρόθεσμων σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν άμεσο τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
«Η καμπύλη επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα», σχολίασε ο Γκαμπριέλ Στερνέ, οικονομολόγος της Exotix, επικαλούμενος τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας όπου η καμπύλη εξομαλύνθηκε όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 6-7%.
Υπενθυμίζεται ότι τoν Μάρτιο του 2012, λίγο πριν την αναδιάρθρωση του χρέους με την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα (PSI), το spread ανάμεσα στα 10ετή και 30ετή ομόλογα ήταν αρνητικό κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες - 100 φορές περίπου μεγαλύτερο σε σχέση με την πιο μικρή διαφορά της Τετάρτης.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα δεν διαθέτει καμπύλη αποδόσεων για ομόλογα 2ετούς έως 10ετούς διάρκειας που να αντανακλά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που βλέπει η αγορά. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων 3ετούς και 10ετούς διάρκειας αποτελεί καλή ένδειξη του ότι οι αγορές αποκλείουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Το Reuters παρατηρεί, πάντως, πως παραμένουν κίνδυνοι. «Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος της κοινωνικής έντασης και οι συνεχείς ανησυχίες για την ανάπτυξη», υποστήριξε ο Τζούλιαν Άνταμς, διευθύνων σύμβουλος της Adelante Asset Management.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού έχει καταφέρει να περάσει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικά αναφέρει πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωράει, αν και με αργούς ρυθμούς, και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς, ενώ οι καταθέσεις τον Απρίλιο ήταν αυξημένες κατά 17 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012.
Πηγή: Reuters