Τη σημασία συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς, όπως λέει, η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα έτος που θα αποβεί κρίσιμο για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
«Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος από την κοινωνία, από τα μέσα (ενημέρωσης) και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρέπει να αντέξουμε», λέει στη συνέντευξή του.
Οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ακόμη ένα χρόνο, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας. «Βρισκόμαστε σε μια τεράστια κρίση, δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας», υποστηρίζει ο ΥΠΟΙΚ. Αν και, όπως λέει, πάμε καλύτερα, «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 2013 θα είναι το έτος εκείνο το οποίο θα χαρακτηρίσει κατά πόσο έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο.
Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος από την κοινωνία, από τα μέσα (ενημέρωσης) και τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Γ. Στουρνάρας
Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, πως υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη εδώ και τρία χρόνια. Όπως λέει, οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες, οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν και ο προϋπολογισμός θα κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ - ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις προβλέψεις της τρόικας, παρά τη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση.
«Αυτό που μετράει είναι το πρωτογενές (έλλειμμα). Με το πρωτογενές πια κρινόμαστε... Η τρόικα έχει βάλει μηδέν. Εμείς θεωρούμε ότι θα πάμε κάπως καλύτερα», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας. «Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο το χρέος μας.»
Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει, πάντως, οποιαδήποτε νέα μείωση χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο. Δηλώνει ακόμα ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή του χρέους στην κατοχή των επίσημων, κρατικών δανειστών (OSI).
Νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, λέει.
Όσον αφορά στην ανεργία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται στα τέλη του 2013. «Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι», αναφέρει. «Υπάρχει μια υστέρηση εδώ μεταξύ αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό.»
Τι λέει για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις
Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά, πάντως, ότι η χώρα θα πετύχει τον φετινό στόχο για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. όπως σημείωσε, το ενδιαφέρον για τις κρατικές επιχειρήσεις προς πώληση, ιδιαίτερα τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ, έρχεται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα.
Σημειώνει ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από κύμα συγχωνεύσεων και ίσως να μη χρειαστούν όλα τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο γι' αυτόν το σκοπό.
«Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εθνικής-Eurobank, δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εμπορικής-Alpha. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Πειραιώς, Αγροτικής και Γενικής», λέει ο κ. Στουρνάρας. «Ίσως τελικά να χρειαστούν και λιγότερα από 50 δισ.»
Συνέντευξη στη γερμανική Handelsblatt
Αισιόδοξος για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση περί τα τέλη του έτους, για επίτευξη μικρού πλεονάσματος, αλλά και για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ το 2014, εμφανίζεται ο κ.Στουρνάρας, σε άλλη συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».
Ο ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκφράζει την ελπίδα ότι το πρόσφατο πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο, ενώ παραδέχεται ότι το μνημόνιο συνεπάγεται παραχώρηση κυριαρχίας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό.
«Ανακτούμε την εμπιστοσύνη» είναι ο τίτλος της δισέλιδης συνέντευξης, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρεται στα πρώτα δείγματα προόδου που έχει πετύχει η χώρα με τη μείωση του ελλείμματος και την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που ζητεί η τρόικα.
Σημειώνει παράλληλα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.«Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και έχουμε τις πρώτες επιτυχίες- οι καταθέσεις στις τράπεζες συνεχώς αυξάνονται, η απόδοση των ομολόγων μας υποχωρεί, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Πέραν αυτού, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13%. Αυτό δείχνει ότι ανακτούμε την αξιοπιστία μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.