Λαγκάρντ: Κανένα περιθώριο ολισθήσεων στο πρόγραμμα της Κύπρου

Ενέκρινε ποσό 1 δισ. ευρώ το ΔΝΤ
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 10:05
UPD:11:38
REUTERS/JIM BOURG

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ

Μήνυμα προς την Κύπρο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή του προγράμματός της έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από το συμβούλιο του Ταμείου 1 δισ. ευρώ για τη χώρα.

Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του ΔΝΤ θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί κρίση εμπιστοσύνης, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες.

Η ίδια παραδέχεται πως οι κυπριακές αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Σημειώνει επίσης πως έχουν υλοποιηθεί φιλόδοξα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει, πάντως, ότι οι προκλήσεις είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους.

Αναφερόμενη στο δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου, σημειώνει πως αποσκοπεί στην επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του χρέους, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Επισημαίνει, μάλιστα, πως η προσήλωση των αρχών στη χρήση εσωτερικών χρηματοδοτικών πόρων, μαζί με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων, συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως.

Για τον τραπεζικό τομέα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δημόσιων πόρων για αξιόχρεα ιδρύματα, όπου είναι απαραίτητο.

Επίσης, κάνει αναφορά στην επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης εξισορροπεί προβληματισμούς κυκλικούς και βιωσιμότητας και θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση διαδικασιών προϋπολογισμού και διαχείρισης εσόδων, ενώ θα γίνεται καλύτερη στόχευση προγραμμάτων προνοίας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει, μάλιστα, πως επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, κοντά στο 5% του ΑΕΠ, θα είναι αναγκαία στα επόμενα έτη για να τεθεί το χρέος σε συνεχή πτωτική πορεία.

Η κ. Λαγκάρντ διατυπώνει, εξάλλου, την άποψη ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα» και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί.

Τέλος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την Κύπρο προς υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογής των αρχών της χώρας και ό,τι η έγκριση που δόθηκε «επιτρέπει» στην άμεση εκταμίευση του ποσού των 86 εκατ. ευρώ.

Το ΔΝΤ αμφισβητεί το πακέτο της Κύπρου

Την ίδια ώρα, πάντως, υπό αμφισβήτηση φέρονται να θέτουν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ τις βασικές παραδοχές του κυπριακού σχεδίου στήριξης.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Οργανισμού που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, θεωρούν «υπερβολικά αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 12,5% φέτος και το 2014, ενώ αμφιβάλλουν και για τη βιωσιμότητα του χρέους.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα