Συρρίκνωση 5,3% το α’ τρίμηνο

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 12:03
UPD:15:27
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Συρρίκνωση 5,3% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση 5,7%.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 42,255 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εγκριθεί, σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η δόση των 4,2 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και να πιστωθεί έως την Παρασκευή στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και τούτο καθώς, την προσεχή Δευτέρα 20 Μαΐου, πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, που κατέχει κυρίως η ΕΚΤ, ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Επίσης, έως το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελούν τη δόση για το δεύτερο τρίμηνο, αυτά θα εγκριθούν σε επόμενο Euro Working Group.

Αναβάθμιση από Fitch

Χθες, η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας στο επίπεδο Β-, ήτοι κατά μία βαθμίδα, η οποία απομακρύνει τη χώρα από την περιοχή αξιολογήσεων C. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται, επίσης, το γεγονός ότι ο οίκος θεωρεί πως η προοπτική (outlook) της χώρας είναι σταθερή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πως όλα εξαρτώνται -δηλαδή η βιωσιμότητα του χρέους- από την τήρηση του οικονομικού προγράμματος που ακολουθείται.

Η Fitch αναμένει μια πιο ήπια οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 4,3% το 2013 (-6,4% το 2012) και μια μικρή ανάκαμψη το 2014.

Στον απόηχο της αναβάθμισης, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έκαναν σήμερα «βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Σύμφωνα με το Tradeweb, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε νωρίτερα κατά 86 μονάδες βάσης στο 8,50%.

«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαλειφθεί»

 

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαλειφθεί, προειδοποιεί ο διευθυντής Διεθνών Οικονομικών της Citi Research, Έμπραχιμ Ράμπαρι, μία ημέρα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο κ. Ράμπαρι είναι ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο «Grexit» τον Φεβρουάριο 2012, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως έκτοτε.

«Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Οι κίνδυνοι [που υπήρχαν] τότε δεν έχουν απομακρυνθεί και δεν θα απομακρυνθούν για κάποια χρόνια ακόμη», δήλωσε ο κ. Ράμπαρι στο CNBC.

«Τον Φεβρουάριο του 2012, οι πιθανότητες να φύγει η Ελλάδα [από την Ευρωζώνη] εξακολουθούσαν να αυξάνονται, στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο αυξημένες όταν εισήγαγα τον όρο [Grexit]. Αυξήθηκαν σημαντικά λίγους μήνες μετά», συμπληρωσε.





Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα