Την άνοδο του ελληνικού χρέους στο 190,5% του ΑΕΠ και ύφεση στο 3,9% προβλέπει για φέτος η Standard & Poor’s σε τελευταία μελέτη της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θεωρώντας ότι το μακροοικονομικό κλίμα θα επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες που αξιολογούνται στο χειρότερο επίπεδο κινδύνου, στο ίδιο όπου βρίσκονται οι τράπεζες της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, ενώ της Αιγύπτου και της Βουλγαρίας είναι σε καλύτερο επίπεδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, δίνοντας συνέχεια σε μία βαθιά ύφεση, η οποία συνεχίζεται από το 2008 και έφτασε πέρυσι στο 6,8%.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,9%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται κατά 1%, ενώ στην εξαετία της κρίσης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 32%. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και άλλα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται να συνεχίσουν να περιπλέκουν τη διαδικασία προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας.
Ομως, ο οίκος θεωρεί ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βραχυπρόθεσμα μειώνεται, ενώ η Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκδηλώσει την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ελλάδα.
Η βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με τις έντονες πιστωτικές πιέσεις που οδήγησαν σε δύο ελληνικές αναδιαρθρώσεις το 2012, θα επιτείνει τις ανισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιεί η S&P. Και εκτιμά ότι αυτές θα εκδηλωθούν με τη μορφή των αυξανόμενων ζημιών στα χαρτοφυλάκια δανείων, τις οποίες ο οίκος υπολογίζει στο 17-19% του συνόλου των δανείων.
Η S&P εκτιμά ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική παρουσία του Δημοσίου στις διοικήσεις των τραπεζών, γεγονός το οποίο θα εντείνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.