Στο 24% του ΑΕΠ ή σε 43,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα και κινείται και το 2012 πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Τα στοιχεία της Visa Europe δείχνουν ότι η παραοικονομία ανθίσταται στη χώρα, παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης των πηγών της, της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την κατακρήμνιση της οικοδομικής δραστηριότητας που είναι από τα βασικά πεδία της παραοικονομίας, η μείωσή της είναι οριακή από το 24,3% του ΑΕΠ το 2011.
Η ύφεση, πάντως, είναι αυτή που τροφοδοτεί περαιτέρω την παραοικονομία, όπως επισημαίνεται στη μελέτη της Visa Εurope και άρα, το έδαφος είναι τα τελευταία χρόνια πρόσφορο στην Ελλάδα, η οποία κινείται στο επίπεδο χωρών της ανατολικής Ευρώπης, ενώ η υπόλοιπη νότια Ευρώπη βρίσκεται χαμηλότερα, με την Ιταλία στο 21% του ΑΕΠ και την Ισπανία και την Πορτογαλία στο 19%.
Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο μέγεθος της παραοικονομίας ανέρχεται στα 2,1 τρισ. ευρώ, ενώ μόνο για τις χώρες της Ε.Ε.-27 είναι 1,9 τρισ. ευρώ, το 18,9% του συνολικού ΑΕΠ για το 2012. Πρόκειται για χαμηλό επίπεδο δεκαετίας και αποκλιμακώνεται περαιτέρω το 2013, στα 2,15 τρισ. ευρώ, το 18,5% του ΑΕΠ, ενώ για την Ελλάδα στο τρέχον έτος, αναμένεται μικρή μείωση στα 23,6 δισ. ευρώ και το 23,6% του ΑΕΠ.
Καταπολέμηση μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Κρίσιμος παράγοντας για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, η οποία στηρίζεται στη χρήση μετρητών είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος, υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καταναλωτών που πραγματοποιούν online αγορές και στο μέγεθος της παραοικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2012 ο αριθμός των online καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8% και η παραοικονομία μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ.
Ο κ. Καμπανόπουλος τονίζει ότι, καθώς υπάρχει κοινή αντίληψη ότι τα μετρητά τροφοδοτούν την παραοικονομία, αναμένεται αύξηση των πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην αντικατάσταση των μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς όπως εκτιμάται, το 10% της παραοικονομίας, 200 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών.