Η φοροδιαφυγή στο στόχαστρο του Ecofin

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 11:46
UPD:12:18
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνόδου κορυφής για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα θεμάτων - από την τραπεζική ένωση μέχρι τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό- η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών, μετά τις αποκαλύψεις του OffshoreLeak για τους κατόχους λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους.

REUTERS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, θα παρίσταται στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών για να ασκήσει τις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις ώστε το θέμα να εξετασθεί σε υπουργικό επίπεδο και να μην αναπεμφθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της 22ας Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 «θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις και δεν θα έχουν δικαιολογία αν δεν το κάνουν», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις φορολογικές υποθέσεις Αλτζίρντας Σέμετα.

Το πρώτο θέμα θα είναι η εξασφάλιση της ομοφωνίας των υπουργών Οικονομικών ως προς την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων. Προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τόκους που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου βρίσκεται το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη ενίσχυση της οδηγίας και την επέκτασή της εφαρμογής της στον τομέα των ασφαλειών ζωής.

REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Εδώ και πολλά χρόνια, η Ε.Ε. θέτει την αρχή της ανταλλαγής πληροφοριών στον πυρήνα της προσέγγισής της. Το σημαντικό είναι η επέκταση αυτού του μέτρου σε όλους τους τύπους εισοδήματος», έγραφε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο, η άρση του τραπεζικού απορρήτου δεν γίνεται αποδεκτή από όλους, και δύο χώρες έχουν μπλοκάρει μέχρι στιγμής την υιοθέτηση αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας. Εάν το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να κάνει το αναγκαίο βήμα, η Αυστρία εξακολουθεί να προβάλλει αντίσταση.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευθεί, αλλά υπό ορισμένους όρους: να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο για τους μόνιμους κατοίκους και να μην θιγούν οι διμερείς συμφωνίες της Βιέννης με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Ο Π. Μοσκοβισί στη σύνοδο του ECOFIN

Η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Π. Μοσκοβισί κατά την άφιξή του στη σύνοδο του ECOFIN

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί , πρέπει να γίνει δυνατόν να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής ήδη από σήμερα. "Οφείλουμε να προχωρήσουμε, αυτό αποτελεί τόσο ηθική επιταγή, όσο και θέμα οικονομικής αποτελεσματικότητας, διότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματά μας, και η φοροδιαφυγή αποτελεί έναν τρόπο για την αποφυγή της συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια", είπε.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν επίσης την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών τους με τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λιχτενστάιν.

REUTERS/SONIA LEGG

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την πρωτοβουλία πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) , οι οποίες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act), στο πρότυπο του αμερικανικού νόμου που επιτρέπει την εξασφάλιση πληροφοριών για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς , τις τοποθετήσεις και τα εισοδήματα όλων των αμερικανών φορολογουμένων στο εξωτερικό.

Στα μέσα του Απριλίου, οι χώρες της Ομάδας των 20 απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επιτεθεί στις ρίζες του τραπεζικού απορρήτου καθιστώντας "γενικό κανόνα" την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα