Eurogroup: «Πράσινο φως» για εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ

Ικανοποίηση για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 19:49
UPD:14/05/2013 10:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Consilium/Mario Salerno

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες ενέκριναν για τη χώρα μας τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου και του Ιουνίου προς την Ελλαδα, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η πρώτη δόση, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγκριθεί από το Euro Working Group και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες, «εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εθνικές διαδικασίες και υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις», όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του Eurogroup που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα γίνει τον Ιούνιο και συνδέεται με την εφαρμογή όρων του Μνημονίου, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Eurogroup: Διπλή δόση για την Ελλάδα, πρώτη δόση για την Κύπρο

Το Eurogroup καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την έγκριση της πρώτης δόσης προς την Κύπρο, ύψους τριών δισ. ευρώ. Ενέκρινε επίσης τη χορήγηση διπλής δόσης για την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ . "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων, ώστε να διασφαλίσει δικαιότερη κατανομή της προσαρμογής. Δεύτερον, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την «ισχυρή δέσμευση» των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες. «Η Ελλάδα ανακτά γρήγορα την ανταγωνιστικότητα ωστόσο θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών», προστίθεται.

Επιπλέον, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή των απαιτούμενων για την επόμενη εκταμίευση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την ενίσχυση της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων. 

Ωστόσο, ζητεί βελτίωση στην είσπραξη εσόδων και ισχυρή αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, «στοιχείο απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή της προσαρμογής».

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι είναι πλέον σημαντικό να εξασφαλιστεί η ταχεία και πλήρη εφαρμογή των δράσεων που αποτελούν το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέλος το Eurogroup χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος προσθέτοντας όμως ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία..

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.  

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Eurogroup: Συνέντευξη Ντάισελμπλουμ - Ρεν - Ρέγκλινγκ

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη σύνοδο του Eurogroup

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η νέα αξιολόγηση εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα. «Θα συνεχίσουμε τον τακτικό έλεγχο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγκρίθηκε η διπλή δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Την έγκριση διπλής δόσης, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε, τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να τα εγκρίνει τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως η Ελλάδα ικανοποιήσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Γ. Στουρνάρας: Διθυραμβικό το κλίμα στο Eurogroup

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Oικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και εξήγησε πως η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Μάλιστα τόνισε ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».

Ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ακόμη δήλωσε ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας – οι περιβόητες «δόσεις» – θα συνεχιστεί κανονικά. «Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου», σημειώσε.

Την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε νωρίτερα τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ωστόσο προσθέτει ότι «αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».

«Ενόψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα