Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει πετύχει η Ελλάδα, όπως διαπίστωσε το Eurogroup. Τις επόμενες μέρες θα εγκριθεί από τον EFSF η πρώτη δόση των 4,2 δισ. ευρώ και η εκταμίευση της δεύτερης θα γίνει τον Ιούνιο «εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εθνικές διαδικασίες».
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου και του Ιουνίου προς την Ελλαδα, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η πρώτη δόση, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγκριθεί από το Euro Working Group και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες, «εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εθνικές διαδικασίες και υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις», όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του Eurogroup που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα γίνει τον Ιούνιο και συνδέεται με την εφαρμογή όρων του Μνημονίου, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα.
Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την «ισχυρή δέσμευση» των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες. «Η Ελλάδα ανακτά γρήγορα την ανταγωνιστικότητα ωστόσο θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών», προστίθεται.
Επιπλέον, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή των απαιτούμενων για την επόμενη εκταμίευση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την ενίσχυση της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.
Ωστόσο, ζητεί βελτίωση στην είσπραξη εσόδων και ισχυρή αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, «στοιχείο απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή της προσαρμογής».
Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι είναι πλέον σημαντικό να εξασφαλιστεί η ταχεία και πλήρη εφαρμογή των δράσεων που αποτελούν το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τέλος το Eurogroup χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος προσθέτοντας όμως ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία..
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η νέα αξιολόγηση εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα. «Θα συνεχίσουμε τον τακτικό έλεγχο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.
Γ. Στουρνάρας: Διθυραμβικό το κλίμα στο Eurogroup
Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Oικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και εξήγησε πως η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.
Όπως είπε ο υπουργός, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Μάλιστα τόνισε ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».
Ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ακόμη δήλωσε ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας – οι περιβόητες «δόσεις» – θα συνεχιστεί κανονικά. «Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου», σημειώσε.
Την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε νωρίτερα τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.
«Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ωστόσο προσθέτει ότι «αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».
«Ενόψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.
Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.