Κομισιόν: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα το 2015-16

Θα επιτευχθούν οι στόχοι για το 2013-14
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 15:05
UPD:17:54
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της πως η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της θα κάνουν μια νέα εκτίμηση για το ύψος του κενού αυτού και θα συζητήσουν τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του το προσεχές φθινόπωρο.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013 και το 2014 εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για το 2015 και το 2016.

«Λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων… το 2013 και το 2014», αναφέρει η Κομισιόν σε 11σελη έκθεσή της. Σημειώνει, ωστόσο, πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα προκειμένου να πετύχει τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% το 2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016.

Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της πως η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της θα κάνουν μια νέα εκτίμηση για το ύψος του κενού αυτού και θα συζητήσουν τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του το προσεχές φθινόπωρο.

Αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

Η Κομισιόν επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της πως η Ελλάδα έλαβε αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και παρουσίασε βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου της περιόδου 2010-2012, η οποία υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, που είχε συστήσει το Συμβούλιο για την περίοδο 2009-2014.

Επίσης, βελτίωσε το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,8% το 2009 σε 1,3% το 2012, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 15,6% του ΑΕΠ το 2009 σε 6,3% το 2012.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το συντομότερο δυνατόν οι ελληνικές αρχές έλαβαν περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών τους για το 2013 και το 2014. Το μεγάλο και εμπροσθοβαρές αυτό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και το 2014, που αναλογεί στο 6,5% του ΑΕΠ, έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί, διαπιστώνει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνει πως οι στόχοι θα πρέπει να παραμείνουν στο 0% του ΑΕΠ το 2013, το 1,5% το 2014, το 3% το 2015 και το 4,5% το 2016.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι, παρά την πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σε ορισμένους βασικούς τομείς της οικονομίας υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις δυσχέρειες που πηγάζουν από την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης το 2013, αλλά και την αναιμική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς - κλειδιά, όπως στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις από κατεστημένα συμφέροντα. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για οικονομική ανάκαμψη και αυξημένα έσοδα το 2014, θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος στη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Για την Επιτροπή, οι δημοσιονομικές προοπτικές πέραν του 2014 παραμένουν αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και των διοικήσεων των κοινωνικών ταμείων.

Απόφαση για διπλή δόση

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το απόγευμα, θα βρεθεί η εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.  Ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης άφησε σαφέστατα να εννοηθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι το Εurogroup θα εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση τόσο τη δόση του Μαΐου (4,2 δισ. ευρώ) όσο και αυτή του Ιουνίου (3,3 δισ. ευρώ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε εκτιμήσει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων του Μαΐου και του Ιουνίου. «Περιμένω μια ενιαία απόφαση για τις δύο δόσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Επικρίσεις από τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, σε προσχέδιο έκθεσής της που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η τρόικα χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικό τον ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων. Επισημαίνει, πάντως, πως οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος να παραμένουν αμετάβλητες καθώς η Αθήνα εντατικοποιεί τις δημοσιονομικές περικοπές.

Η έκθεση της τρόικας, που αξιολογεί την πρόοδο της χώρας στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου, αναφέρει ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ για φέτος από 2,6 δισ. ευρώ.

Προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Η Αθήνα ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του επόμενου έτους.
 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα