Π. Δημητριάδης: Οι ξένοι επλήγησαν περισσότερο από το «κούρεμα»

«Αποφεύχθηκαν καταστροφικά σενάρια»
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 12:46
UPD:13:36
EPA/STR

«Το 70% της αξίας των καταθέσεων αφορούσε κατοίκους του εξωτερικού, με τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να παραμένουν ανεπηρέαστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιθανόν αναμενόταν», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξη Τύπου.

Οι περισσότεροι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που έχασαν χρήματα εξαιτίας του κουρέματος προέρχονταν από το εξωτερικό, υποστήριξε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, συμπληρώνοντας πως οι Κύπριοι επλήγησαν λιγότερο απ' όσο αναμενόταν.

«Το 70% της αξίας των καταθέσεων αφορούσε κατοίκους του εξωτερικού, με τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να παραμένουν ανεπηρέαστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιθανόν αναμενόταν», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημείωσε, συνολικά, το 96% των καταθέσεων στην Κύπρο δεν επηρεάστηκε από τις απώλειες που υπέστησαν οι μεγαλύτεροι καταθέτες σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης προς τη χώρα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας επεσήμανε, εξάλλου, ότι αποφεύχθηκαν τα καταστροφικά σενάρια που θα δημιουργούσε η κατάρρευση των δύο συστημικών τραπεζών, υπεραμυνόμενος των ενεργειών της εποπτικής αρχής μετά το Μάιο του 2012, όταν ανέλαβε.

«Το γεγονός ότι σήμερα η κυπριακή οικονομία βρίσκεται κάτω από την προστασία του Προγράμματος Στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ σημαίνει ότι έχουν αποφευχθεί καταστροφικά σενάρια, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση συστημικών τραπεζών και η άτακτη χρεοκοπία του κυπριακού κράτους, τα οποία αν πραγματοποιούνταν θα οδηγούσαν σε ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις», είπε.

Τόνισε, πάντως, πως οι προοπτικές για το 2013 παραμένουν δυσοίωνες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση, την οποία καλείται ο τόπος να διαχειριστεί, δεν προέκυψε σε μια νύκτα. «Ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς χρόνιων λαθών και παραλείψεων» είπε.

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2006- 2011, την αλόγιστη επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό, τις τεράστιες επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τις χαλαρώσεις στη χορήγηση δανείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα