Κίνα: Δυναμική παρέμβαση κατά της ανατίμησης του γουάν

Σε έκδοση 3μηνων τίτλων προχωρά η κεντρική κινεζική τράπεζα
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 15:52
UPD:16:00
REUTERS/DAVID GRAY

Με σημερινή της ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα προχωρά ένα βήμα παρακάτω, εξαγγέλλοντας τη δημοπρασία 3μηνων γραμματίων ύψους 10 δισ. γουάν την Πέμπτη.

Μεταστροφή στη νομισματική της πολιτική εξήγγειλε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,7% τον Απρίλιο και οι εισαγωγές κατά 16,8%, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,16 δισ. δολάρια, σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, υποψιάζονται ότι τα εν λόγω μεγέθη εμφανίζονται αυξημένα λόγω των κερδοσκοπικών στοιχημάτων που πραγματοποιούν οι επενδυτές στο γιουάν και τα οποία εμφανίζονται ως εμπορικές πληρωμές.

Υπό τον φόβο ότι οι εν λόγω εισροές θα οδηγήσουν σε ραγδαία ανατίμηση του γουαν με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση των εξαγορών και της ευρύτερης οικονομίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρεμβαίνει δυναμικά στην αγορά συναλλάγματος από την αρχή του χρόνου, αγοράζοντας δολάρια και πωλώντας γιουάν.

Με σημερινή της ανακοίνωση, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προχωρά ένα βήμα παρακάτω, εξαγγέλλοντας τη δημοπρασία 3μηνων γραμματίων ύψους 10 δισ. γουάν την Πέμπτη. Παρότι το ποσό δεν θεωρείται σημαντικό, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής, καθώς πρόκειται για την πρώτη έκδοση γραμματίων από το 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, από την ενέργειά αυτή φαίνεται πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να προβεί σε μακροχρόνιες συστημικές εκδόσεις με στόχο την απορρόφηση της ρευστότητας και την αποσόβηση των επιπτώσεων από τις εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, με πιθανό αντίκτυπο στα επιτόκια, το επενδυτικό κλίμα και την οικονομική ανάπτυξη από την αλλαγή πολιτικής.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα