Εμπορικό έλλειμμα εμφάνισε η Κίνα τον Μάρτιο

Μεγάλη άνοδος των εισαγωγών
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 10:19
UPD:10:29
REUTERS/STRINGER/CHINA

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 10%, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 884 εκατ. δολαρίων έναντι πλεονάσματος 15,3 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.

Έλλειμμα παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας τον Μάρτιο, καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη της αναμενόμενης εν μέσω αυξημένης ζήτησης για εμπορεύματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, έναντι ανόδου μόλις 5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 10%, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 884 εκατ. δολαρίων έναντι πλεονάσματος 15,3 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Η Κίνα «καλωσορίζει» το εμπορικό έλλειμμα

Τη μία μετά την άλλη, η Κίνα περνάει τις «παιδικές ασθένειες» του καπιταλισμού: το Μάρτιο ήταν το εμπορικό έλλειμμα. Οι εισαγωγές ήταν για πρώτη φορά περισσότερες από τις εξαγωγές, σημάδι ότι η εσωτερική κατανάλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενισχύεται. Είναι μέρος του σχεδίου της κινεζικής ηγεσίας για να μειώσει την εξάρτηση από τις εξαγωγές και άρα από τις -υπό συνεχιζόμενη κρίση- δυτικές οικονομίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία ίσως υποδηλώνουν πως η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει και πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι προσπάθειες της Κίνας να μειώσει τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας της από τις εξαγωγές.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα