Κρατάει το κλίμα αισιοδοξίας

Πέμπτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση
Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου συντήρησαν το κλίμα ευφορίας στα διεθνή χρηματιστήρια που κατέγραψαν κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση χθες.

Στη Wall Street, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν σημαντικά, αν και βρέθηκαν κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας αργά το απόγευμα. Χρηματιστές και αναλυτές συμφώνησαν πως τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά για τις αγορές με τους επενδυτές να δείχνουν πιο χαλαροί αισιοδοξώντας για σύντομο τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 23,26 μονάδες, ποσοστό 0,28%, φθάνοντας στις 8.300,41 μονάδες. Με άνοδο 6,00 μονάδων, ποσοστό 0,43%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.389,51 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κλείνοντας στα ψηλότερα επίπεδα του τετραμήνου χθες, καθώς η επιτυχής προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη και τη Βασόρα οδήγησαν τους επενδυτές στην εκτίμηση πως ο πόλεμος στο Ιράκ πλησιάζει στο τέλος του.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως σημαντική ρευστότητα θα εισέλθει στα χρηματιστήρια τις επόμενες ημέρες αν συνεχισθεί το κύμα των θετικών ειδήσεων από το μέτωπο του πολέμου και συγχρόνως οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν σε πτωτική πορεία. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 3,4% και 3,9%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει πάνω από τις 800 μονάδες. Τα χθεσινά κέρδη πρόσθεσαν περίπου 130 δισ. ευρώ στην αξία των 300 μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και έφεραν το δείκτη στα ψηλότερα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ωστόσο, έκλεισαν κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας, καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των πρόσφατων μεγάλων κερδών.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Suez (+9,3%), Securitas (+9,9%), Allianz, ING, EADS, British Airways, TUI.

Αναλυτές τόνισαν πως με βάση την ιστορία από τον Πόλεμο στον Περσικό το 1991, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να σταματούν την άνοδο τρεις μήνες μετά το τέλος του πολέμου όταν οι επενδυτές άρχισαν να παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα