Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2003 20:32
UPD:20:45

Ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να μην τελείωσε, αλλά οι επενδυτές προεξοφλούν το τέλος του, εκτιμώντας ότι η είσοδος των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο.

Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. «Το ράλι ήταν αναμενόμενο, μετά την αφαίρεση του "επασφάλιστρου πολεμικού κινδύνου", με πρώτες στο ταμπλό των κερδισμένων τις κυκλικές μετοχές και αυτές της υψηλής μεταβλητότητας», υποστηρίζει ο Αντι Χέρτγουιλ της SG Securities.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 3.935,80 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,18%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +3,44% διαμορφώθηκε στις 2.935,68 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη, περίπου μισή ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης ο Xetra DAX στις 2.786,15 μονάδες, κατέγραφε κέρδη 4,98%.

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον βρέθηκαν οι ασφαλιστικές, οι τραπεζικές και οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών.

Μεταξύ των ασφαλιστικών που εκτινάχθηκαν στην κορυφή των κερδισμένων συγκαταλέγονται η γαλλική Axa, η γερμανική Allianz και η ολλανδική Aegon, με κέρδη γύρω στο 10%.

Από τις τράπεζες, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν η Credit Suisse Group, η HVB Group, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, και η ολλανδική ING, με κέρδη 6%, 7,5% και 11% αντίστοιχα.

Η αναζωπύρωση των ελπίδων ότι με το πέρας του πολέμου θα ενισχυθεί ο τουρισμός, ωφέλησε και τις αεροπορικές μετοχές. Lufthansa, Air France και Iberia κέρδισαν από 7% ως 10%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα