Γνώμη: Αναζητείται αισιοδοξία

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 07:00
UPD:07:16
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ουσία είναι ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, ενδεχομένως με «ανθρώπινο» πρόσωπο, όπως θα επιχειρήσουν να την εμφανίσουν ορισμένοι.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα διαρκέσει για χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμα, ξεκάθαρο και απλό, της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μήνυμα αυτό δίνει απάντηση σε όλους όσοι για λόγους κομματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς διεκήρυτταν το αντίθετο ή μάλλον θεωρούσαν ότι επήλθε ο καιρός η χώρα να απαλλαγεί από τους ασφυκτικούς όρους που θέτει το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να αναζητήσει προς άλλες κατευθύνσεις τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Η ουσία είναι ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, ενδεχομένως με «ανθρώπινο» πρόσωπο, όπως θα επιχειρήσουν να την εμφανίσουν ορισμένοι. Τα οικονομικά μεγέθη -αυτά για τα οποία επεβλήθη το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής- μπορεί να εμφανίζουν κάποια βελτίωση, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να αρχίσει η χαλάρωση και η αλλαγή του προγράμματος. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουν ούτε η τρόικα αλλά ούτε και οι δανειστές.

Το ΔΝΤ καλεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της με περισσή επιμέλεια στην αντιμετώπιση τριών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα και που η μη αντιμετώπισή τους οδηγεί στη συνέχιση των σκληρών μέτρων. Συνιστά αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και αναζητεί απτά δείγματα μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα, που στην πραγματικότητα σημαίνει μείωση προσωπικού.

Ιλιγγιά ο νους από το ύψος της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, μικρό ποσοστό αν είχε εισπραχθεί, δεν θα φθάναμε στα δημοσιονομικά αδιέξοδα, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις έκτακτες εισφορές, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων και άλλα μέτρα ασφυκτικής λιτότητας. «Οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, απλώς, δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους, κάτι που οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση από τις οριζόντιες περικοπές δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που επιβάλλονται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», αναγνωρίζει η έκθεση.

Δεν αρκούν όμως μόνο οι διαπιστώσεις, χρειάζεται έργο, το οποίο δεν είχε γίνει για πολλά-πολλά χρόνια, όχι μόνο για τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά και για πλείστα όσα φαινόμενα που μας προκαλούν απορία, προβληματισμό, αβεβαιότητα, κατήφεια, ανασφάλεια, κυρίως στους νέους. Οπως τονίζει εύστοχα στο πασχαλινό του μήνυμα πεφωτισμένος ιεράρχης, «η εικόνα της ζωής μας μοιάζει με μια ατέλειωτη Μεγάλη Εβδομάδα και η παρούσα εμπειρία μας με μια απαράκλητη Μεγάλη Παρασκευή». Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να αναζητήσουμε το φως απομακρύνοντας το σκοτάδι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα