Θετική χαρακτήρισε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας πάντως πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
«Έχουμε μακρύ δρόμο. Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αλλά έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον Πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ επεσήμανε την «πρόοδο» που πέτυχε η Ελλάδα - στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας - για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της. Υπογράμμιζε ωστόσο την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, της δημόσιας διοίκησης και του ανταγωνισμού, καθώς, όπως ανέφερε, το δημόσιο χρέος παραμένει «ιδιαίτερα υψηλό».
ΔΗΜΑΡ: Θετικά μηνύματα
Για «θετική εξέλιξη» έκανε λόγο και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, σχολιάζοντας την πρόοδο που καταγράφεται στην έκθεση του ΔΝΤ ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
«Όταν μέχρι τώρα είχαμε τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν γενικά αρνητικές εκθέσεις, με εκτιμήσεις που φυσικά επέτρεπαν να δοθούν οι δόσεις, η προοπτική ήταν ζοφερή. Τώρα υπάρχει ένα θετικό μήνυμα που έχει σχέση με τις προβλέψεις, που κάνουν», παρατήρησε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Εμείς από την πλευρά μας δεν παύουμε να λέμε, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ότι έχουμε μια ύφεση για έκτο χρόνο, έχουμε 1.350.000 ανέργους, μισθοί και συντάξεις είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζονται τα αθρόα λουκέτα στα μαγαζιά, όλα αυτά συνιστούν μια ζοφερή πραγματικότητα, δεν είναι τα μακροοικονομικά μεγέθη, είναι τα μεγέθη της πραγματικότητας, που νιώθουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τα οποία αυτά διαμορφώνουν ένα πολιτικό τοπίο όπου ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι απολύτως εύκολος», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τις «κίτρινες κάρτες» του ΔΝΤ ως προς τη φοροδιαφυγή, το δημόσιο τομέα ο κ. Χατζησωκράτης τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ έχει επίγνωση των προβλημάτων με τα οποία οφείλει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης να αναμετρηθεί.
«Αν καταφέρουμε στον περίφημο δημόσιο τομέα να έχουμε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που δεν θα έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο πως θα γίνουν απολύσεις, αλλά το πώς θα επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα και (…) αν καταφέρουμε να επιτύχουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, την πάταξης της παραοικονομίας, τότε θα έχουμε επιτελέσει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Όχι μόνο για τη φάση αυτή, αλλά και γενικότερα για την πορεία της χώρας», σημειώνει.
ΣΥΡΙΖΑ: Καμία αναφορά στη λάθος συνταγή
Κριτική ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ άσκησε στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το Ταμείο ότι «επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιλογές που έγιναν μέσω του μνημονίου».
Όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου, «το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο "λάθος του πολλαπλασιαστή", δηλαδή στη λάθος συνταγή, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές».
«Η αναφορά σε ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα αποδεικνύει πως οι μέχρι τώρα μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο δεν μείωσαν το χρέος, αλλά το γιγάντωσαν, ενώ, από τη στιγμή που δεν εντάσσεται ένα τέτοιο μέτρο σε ένα άλλο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής, θα είναι ατελέσφορο», τόνισε σε σχετική της ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, τα όσα αναφέρονται στην έκθεση ως «επιτεύγματα» της ελληνικής προσπάθειας μεταφράζονται με πραγματικούς όρους στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, στην απαξίωση παραγωγικών υποδομών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
«Αυτό που δεν λέει η έκθεση του ΔΝΤ είναι πως τα τρία χρόνια του μνημονίου ήταν χαμένα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ανθρωποθυσίες και το γνωρίζουν καλά οι άνεργοι, οι νέοι που μεταναστεύουν, οι χρεοκοπημένοι μικροεπιχειρηματίες και τα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς εισόδημα», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι σκόπιμο, αλλά θα πρέπει, όπως είπε, να ενταχθεί σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται «στον αντίποδα των σημερινών ακραίων και αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας».
«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει τόσο οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση», συμπλήρωσε.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η κυβέρνηση ψάχνει συγχωροχάρτι στην έκθεση του ΔΝΤ
Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει συγχωροχάρτι και υπερασπιστή της πολιτικής της στην έκθεση του ΔΝΤ, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Σε αυτή την αποφράδα επέτειο η φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά ψάχνει να βρει συγχωροχάρτι και υπερασπιστή της πολιτικής της στην έκθεση καλής διαγωγής που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτός δηλαδή που εκπροσωπεί τους ξένους δανειστές και επέβαλε με την λάθος πολιτική όλα αυτά τα δεινά στους έλληνες πολίτες. Ο λαός μας λέει, δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σημειώνουν πως, εδώ και τρία χρόνια που η Ελλάδα εντάχθηκε στο μνημονιακό καθεστώς, έχουν ψηφιστεί τρία μνημόνια και ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα οποία έχουν όλα αποτύχει.
Σε αυτό το διάστημα, καταλήγουν, ο ελληνικός λαός βίωσε συνθήκες πρωτοφανούς ταπείνωσης, φτώχειας, εξαθλίωσης, μαζικές αυτοκτονίες 4.000 συμπατριωτών μας, απόμαχοι της ζωής ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας χωρίς φάρμακα και μικρά παιδιά πεινούν.
ΚΚΕ: Συγχαρητήρια ΔΝΤ στην κυβερνητική πολιτική που χρεοκοπεί το λαό
Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισχματικού Ταμείου.
«Τόσο τα συγχαρητήρια του ΔΝΤ προς την κυβερνητική πολιτική που χρεοκοπεί το λαό για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, όσο και οι υποδείξεις για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης υπογραμμίζουν την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, καμιά πολιτική δύναμη που υπηρετεί το στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να διασφαλίσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
«Μόνο η ριζική αλλαγή πορείας, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αποδέσμευση απ’ την ΕΕ της κρίσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας και του πολέμου μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία», καταλήγει.
Χρυσή Αυγή: Μόνη απάντηση η άρνηση πληρωμής του παράνομου χρέους
«Μονόδρομο» για τη λύση του ελληνικού προβλήματος χαρακτήρισε «τη διαγραφή του επαχθούς χρέους και την άρνηση πληρωμής των παράνομων τόκων στους πιστωτές» η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας το ΔΝΤ ότι «διέλυσε την ελληνική οικονομία».
«Το ΔΝΤ κατέστρεψε τη χώρα μέσα σε τρία χρόνια, διέλυσε την εθνική μας οικονομία, οδήγησε εκατομμύρια Έλληνες στην ανεργία και χιλιάδες συμπολίτες μας στην αυτοκτονία», σημείωσε με σχετική ανακοίνωσή της.
Υπογράμμισε τέλος ότι «μόνο μία εθνική ηγεσία με πρωτοπόρο την Χρυσή Αυγή μπορεί να αντισταθεί στην ανθελληνική πολιτική του ΔΝΤ και της Ε.Ε.».