Γ. Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Επιμένει στο αίτημά του το ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 15:17
UPD:19:44
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

«Τον Ιούνιο αν πάνε καλά τα δημοσιονομικά θα το συζητήσουμε», δήλωσε συγκεκριμένα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση.

«Φρένο» στη συζήτηση που έχει ανοίξει από την πλευρά της Ιπποκράτους για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν την έναρξη της θερινής περιόδου επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει» και ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο.

Γ. Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

«Τον Ιούνιο αν πάνε καλά τα δημοσιονομικά θα το συζητήσουμε», δήλωσε συγκεκριμένα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση.

Όπως διαφάνηκε και από σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, το Κίνημα επιμένει από την πλευρά του στο αίτημά του για άμεση μείωση του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης.

Στη διάρκεια ομιλίας του κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε συγκεκριμένα ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι εφικτή, δεδομένης της εκτίμησης πως το έλλειμμα για το 2012 είναι 6%.

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Στη διάρκεια ομιλίας του κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε συγκεκριμένα ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι εφικτή.

«Γιατί θεωρούμε ότι τώρα είναι εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Έτσι; Επειδή βγήκε η τρόικα την περασμένη Δευτέρα και είπε 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πραγματικό της Ελλάδος το 2012. Τυπικά, λογιστικά, 10% επειδή καταγράφεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πραγματικό έλλειμμα 6%. Μια εντυπωσιακή μείωση από το 15,7% χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και χάρη στις δικές μας πολιτικές θυσίες και στο κόστος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Όταν έχουμε βρει τρόπο ν’ απορροφηθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος του προγράμματος κι έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό στόχο για τα έσοδα από έμμεσους φόρους, δεν μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα αυτά;», διερωτήθηκε.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, εκτίμησε με τη σειρά του ότι πλέον η χώρα έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο της δημοσιονομικής προσαρμογής που «επιτρέπει μια αξιολόγηση μέτρων που πάρθηκαν στο παρελθόν, μετά από πολλές φορές από εμμονή και πίεση της τρόικας».

«Θα πρέπει να προλάβουμε την καλοκαιρινή σεζόν και να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους όσοι σκέφτονται να έρθουν στη χώρα. Να δείξουμε ότι και η Ελλάδα θα έχει χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση το καλοκαίρι, ώστε να κερδίσουμε κόσμο από τους ανταγωνιστές μας», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, εκτίμησε ότι πλέον η χώρα έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο της δημοσιονομικής προσαρμογής που «επιτρέπει μια αξιολόγηση μέτρων που πάρθηκαν στο παρελθόν, μετά από πολλές φορές από εμμονή και πίεση της τρόικας».

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει τις θέσεις της μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας το καλοκαίρι.

Ο κ. Σαχινίδης δεν έκρυψε μάλιστα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γιατί το γεγονός ότι «καρπώνεται» η ΝΔ τα θετικά αποτελέσματα, ενώ, όπως είπε, ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αρνητική. «Όταν, λοιπόν, κάποιοι προσπαθούν να καρπωθούν τα αποτελέσματα σκληρών πολιτικών, χωρίς οι ίδιοι να έχουν συνεισφέρει, αυτό προκαλεί τουλάχιστον ένα αίσθημα αρνητικό σε όλους εμάς που εκείνη τη δύσκολη στιγμή δηλώσαμε παρόντες», παρατήρησε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Ιπποκράτους για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υποβλήθηκε μαζί με μια σειρά άλλων ενστάσεων κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στόχος της σύσκεψης ήταν να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γύρω από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωναν κύκλοι της Ιπποκράτους για το θέμα, σε τεχνικό επίπεδο τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 και 2014 καθιστούν εύκολη την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μπορεί να προέλθει και μέσα από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω μείωσης του ΦΠΑ.

Υπενθύμιζαν άλλωστε ότι την τρόικα «την ενδιαφέρει πάντα το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η συνολική αποτελεσματικότητα των επιμέρους επιλεγομένων  μέτρων» και επεσήμαναν ότι το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ «έχει κατ’ επανάληψη τεθεί από τον Πρωθυπουργό και πολλά κυβερνητικά στελέχη».

Για τους λόγους αυτούς, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα, να το θέσει χθες  «προκειμένου να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα τώρα, με βάση τα τελικά  δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί».

«Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο», τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι «αντί να εκπλήσσεται ο υπουργός Οικονομικών» θα έπρεπε «να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

ΔΗΜΑΡ: Κάθε πολιτικός αρχηγός έχει την ευθύνη του

 

Σχολιάζοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης δήλωσε ότι σέβεται «την επικοινωνιακή πολιτική κάθε κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί.

«Έχω αυτή την εντύπωση (ότι το κάνει για την επικοινωνιακή του πολιτική), διότι (η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ) είναι μπροστά μας. Τον Ιούνιο ήταν η γενική συμφωνία. Καθένας αρχηγός έχει την ευθύνη του, με βάση την κατεύθυνση που υπάρχει, μετά από συνεννόηση και συμφωνία, και πάμε προς θετική (έκβαση). Αλλά περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο», ανέφερε, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναξιόπιστη και επικίνδυνη η κυβέρνηση

«Απολύτως ανεύθυνη, αναξιόπιστη και επικίνδυνη» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

«Ενώ η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή ένα νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το μεν ΠΑΣΟΚ  ανοίγει υποκριτικά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση λίγες μέρες μετά και τη δική του συμφωνία με την τρόικα για να μην υπάρξει μείωσή του», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, «ο υπουργός Οικονομικών το παραπέμπει για τον Ιούνιο μετά από νέες ‘επιτυχημένες’ διαπραγματεύσεις, εφόσον ‘πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα’», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «το μόνο που τη νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των εγκλημάτων της».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα