ICAP: Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζει επενδύσεις

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 15:10
UPD:15:30
Eurokinissi/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στιγμιότυπο από την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ανεργία και την πορεία της οικονομίας, με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε επενδύσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν μία στις δύο επιχειρήσεις το 2013, όπως προκύπτει από έρευνα της ICAP που παρουσιάστηκε σήμερα στη σύσκεψη υπό  τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης σε δείγμα 1095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58 %) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5 % εκτός Ελλάδας. Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48 %) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35 % με τραπεζικό δανεισμό και το 17 % με χρήση επιδοτήσεων θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δισ. οι οποίες  επέτρεψαν τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε αγορά εξοπλισμού-μηχανημάτων, κτήρια-εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και εξαγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα