Προτάσεις ΣΒΒΕ για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας

Υπόμνημα σε Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 10:48
UPD:11:58
ICON PRESS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Υπόμνημα με σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα απέστειλε χθες στους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν άμεσες παρεμβάσεις με στόχο την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, οι οποίες αφορούν κυρίως φορολογικά θέματα όπως η μείωση του ΦΜΑ και του ΦΠΑ, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές η καθιέρωση ενιαίου και ρεαλιστικού φόρου κατοχής κ.α., καθώς και θεσμικού χαρακτήρα μέτρα, για τη δημιουργία βιώσιμων προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, η κατάρτιση Μητρώου Κατασκευαστών, ριζοσπαστικές πολεοδομικές παρεμβάσεις κ.α.

Ο ΣΒΒΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, άμεση μείωση του ΦΜΑ από 8% και 10% που ισχύει κλιμακωτά σήμερα, σε ένα ενιαίο 3%-5%, σε συνδυασμό με μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων, άμεση μείωση του ΦΠΑ πώλησης στις νέες άδειες στο 13%, μείωση των αντικειμενικών αξιών και εναρμόνισή τους με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες και καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου για την κατοχή ακινήτου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και την χρήση και δεν θα αποτελεί αντικίνητρο στην απόκτηση ακινήτου. Ο συντελεστής αυτός θα πρέπει να ξεκινάει από 0,05% για τα παλαιότερα ακίνητα και εφόσον είναι πρώτη κατοικία και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάει το 1%, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Όσον αφορά στις προτάσεις μέτρων θεσμικού χαρακτήρα, προτείνεται, μεταξύ άλλων, επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, κατάρτιση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ) με ανάλογα κριτήρια όπως στο Μητρώο Κατασκευαστών Δημοσίων Έργων (ΜΕΕΠ) και άμεση ενθάρρυνση των τραπεζών να διαθέσουν και πάλι τα κεφάλαιά τους σε  χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων, διευκολύνοντας νέους και φερέγγυους επενδυτές με παράλληλη δραστική μείωση των επιτοκίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα δείχνουν μια μείωση της τάξεως του 85% την τελευταία οκταετία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η πτώση με ρυθμούς 35% κατ’ έτος. Επίσης, από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, ενώ τα νέα ακίνητα που παραμένουν απούλητα υπολογίζονται σε 180.000 με 200.000.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ΣΒΒΕ προειδοποιεί ότι οι επιχειρηματικές προοπτικές για τα προσεχή έτη για το σύνολο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αλλά και για τις χιλιάδες άλλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις κατασκευές, καθίστανται εφιαλτικές. «Αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τότε θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε συνολική κατάρρευση έναν κλάδο ο οποίος διαχρονικά αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα και συγχρόνως συνέβαλλε στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στη χώρα μας», τονίζει ο Σύνδεσμος.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα