Πλαφόν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών στην Ευρώπη από το 2014

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 23:26
UPD:17/04/2013 00:09
EPA/JULIEN WARNAND

«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να καταστήσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ασφαλές και πιο διαφανές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Πλαφόν θα αποκτήσουν από το 2014 τα μπόνους για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των τραπεζών καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το πακέτο μεταρρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα με στόχο την ενίσχυση του τομέα ενόψει μελλοντικών κρίσεων.

«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να καταστήσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ασφαλές και πιο διαφανές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε: «Είναι μια καλή είδηση για εκατοντάδες εκατομμύρια αποταμιευτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τους νέους κανόνες «ζήτημα δικαιοσύνης». «Εάν ζητείται από τους φορολογούμενους να πληρώσουν το λογαριασμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν μια συνεισφορά», σημείωσε.

Οι μειοψηφούντες ευρωβουλευτές εξέφρασαν φόβους ότι οι νέοι κανόνες οδηγούν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, σε βάρος μάλιστα των ευρωπαϊκών τραπεζών και προς όφελος εκείνων σε άλλες περιοχές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κόσμου.

Βάσει των μέτρων που προβλέπονται, τα επιδόματα των τραπεζικών στελεχών δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τους μισθούς τους για ένα ή δύο έτη, αλλά με την ρητή έγκριση των μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι περιορισμοί στα μπόνους εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να αποθαρρύνονται οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές από μέρους των τραπεζών και να αποφευχθεί μια δυνητική επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αυτό θεωρείται απλώς τυπική διαδικασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα