«Στην Ευρώπη υπάρχουν καπνοί που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυρκαγιά»

Ομιλία του Λόρδου Peter Mandelson στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:22
UPD:11:27
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Ο Λόρδος Mandelson τάχθηκε εναντίον των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αποτελούν λύση από μόνες τους».

«Η Κύπρος μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη διέρχεται μια κρίση που δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχουν καπνοί που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυρκαγιά» τόνισε ο Λόρδος Peter Mandelson του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου μιλώντας σήμερα στη 17η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Λόρδος Mandelson έκανε λόγο για «τεράστιο βάρος που σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες, τους οποίους οφείλουμε να βοηθήσουμε».

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι αποτελούν τη βάση της ανάκαμψης».

Ο Λόρδος Mandelson τάχθηκε εναντίον των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αποτελούν λύση από μόνες τους. Δεν γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη μόνο με λιτότητα, εις βάρος των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει, παράλληλα, να δώσουμε βαρύτητα στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές».

«Οι πολιτικοί έχουν τη μεγάλη ευθύνη να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Βρετανία, ο Λόρδος Mandelson απέρριψε μετ’ επιτάσεως τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μου φαίνεται τρελό σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα να θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλα, προκαλώντας μια τεχνητή συζήτηση για το κατά πόσον θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ε.Ε.».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή αγορά, όχι να φύγουμε από αυτήν. Πρέπει να οικοδομήσουμε συμμαχίες με την Ε.Ε. και όχι να απομονωθούμε, όπως φοβάμαι ότι πράττουμε αυτήν τη στιγμή», είπε ο Λόρδος Mandelson.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία έμεινε εκτός του ευρώ «δεν τη βοήθησε, καθώς το Α.Ε.Π. της έχει παραμείνει στάσιμο τα τελευταία τρία χρόνια».

«Απαιτείται να επανεφεύρουμε την οικονομία μας και όχι απλά να ανακατανείμουμε τους πόρους. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα