Βραχυπρόθεσμα δάνεια 3,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο

Εντοκα: Μειώθηκαν οι πληρωμές τόκων το α' τρίμηνο
Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 11:57
NAFTEMPORIKI.GR

Ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, αναζητεί την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Ειδικότερα την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιείται δημοπρασία για τη διάθεση εντόκων γραμματίων λήξεως 19 Ιουλίου 2013, αρχικού ποσού 1,25 δισ. ευρώ, το οποίο με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%), το τελικό ποσό που μπορεί να αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορεί να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ.

Ολόκληρο το ποσό θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, έκδοσης Ιανουαρίου 2013, που λήγουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Με την άντληση του ποσού των 2 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου εντός του Απριλίου φτάνει στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Τρίτη 9 Απριλίου, το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, με την έκδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 4,25%, στα ίδια επίπεδα με εκείνα της έκδοσης του Μαρτίου.

Διευκρινίζεται πως η έκδοση δεν έχει σχέση με την καθυστέρηση της δόσης από το μηχανισμό στήριξης, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων εκδόσεων εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων ανακυκλώνεται ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

Πάντως η δόση που επρόκειτο να λάβει η χώρα το Μάρτιο ύψους 2,8 δισ. ευρώ, καθυστερεί ακόμη, αλλά για την ώρα δεν δημιουργεί ταμιακό πρόβλημα στον προϋπολογισμό, καθότι υπάρχουν επαρκή ταμιακά διαθέσιμα.

Επίσης καθυστερεί και η δόση του β τριμήνου του 2013, το ύψος της οποίας είναι 6 δισ. ευρώ, και με την οποία θα αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν στις 20 Μαΐου.

Επίσης εντός του Μαΐου λήγουν και έντοκα γραμμάτια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 1,6 δισ. ευρώ, είναι τρίμηνα και 1,6 δισ. ευρώ εξάμηνα, τα οποία θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις.

Στο μεταξύ, μικρή μείωση εμφανίζουν οι πληρωμές τόκων για έντοκα γραμμάτια στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάρτιο οι πληρωμές τόκων εντόκων γραμματίων ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ παράλληλα με τη δημοπρασία των εντόκων τρίμηνης διάρκειας, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:

  • Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, από Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 έως και Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).
  • Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα