Σε ετοιμότητα το οικονομικό επιτελείο

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 09:33
UPD:01/04/2013 00:06
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με το οικονομικό επιτελείο να δηλώνει «έτοιμο» για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα στα μέσα της  εβδομάδας.

«Είμαστε έτοιμοι» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συσκέψεων με τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι όσο ο κρατικός προϋπολογισμός εκτελείται ικανοποιητικά και η χώρα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων.

Εν όψει και της άφιξης της τρόικας, ο κ. Σαμαράς είχε το Σάββατο αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κυρίως σε τομείς και υπουργεία, όπου παρατηρούνται αρρυθμίες και καθυστερήσεις.

Την Τετάρτη στις 19.00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και με φόντο τις εξελίξεις στην Κύπρο, το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης και των κανόνων λειτουργίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των τριών κομμάτων που την στηρίζουν.

Κύκλοι της Ιπποκράτους επισήμαναν ότι το κίνημα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι «για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα θα πρέπει να επαναφέρουμε τη συζήτηση με τους εταίρους μας σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και την πραγματική επιμήκυνση».

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης διαμήνυσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του να διατηρηθεί το ειδικό τέλος στα ακίνητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η συνέχιση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα ακίνητα από τη ΔΕΗ αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη λήψη μέτρων που θα ελαφρύνουν τους πολίτες και θα συμβάλλουν και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση εσόδων. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ είναι η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποδέχονται την τρόικα με κατεβασμένα χέρια

Στο μεταξύ, «ανήμπορη» να διεκδικήσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από το μνημονιακό σχέδιο της περικοπής μισθών και συντάξεων, των απολύσεων, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υποδέχεται την τρόικα με κατεβασμένα τα χέρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «κλείνουν τα μάτια μπροστά στην κατάρρευση της οικονομίας, την πρωτοφανή ανεργία και τα χιλιάδες λουκέτα».

«Μοναδική πυξίδα της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα των δανειστών και δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά για να τα ικανοποιήσει. Τόσο τα δημοσιεύματα σχετικά με τις παλαιότερες συζητήσεις για κούρεμα στις καταθέσεις και στην Ελλάδα, όσο και η ίδια η απόφαση για το κυπριακό κούρεμα με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, καθιστά σαφές ότι τα χειρότερα έρχονται», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Καλεί τέλος το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ «αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά περισσότερο από την κυβερνητική γραμμή, να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν το μνημόνιο της καταστροφής».

Σε συνέντευξή του παράλληλα στην Real News, o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, χαρακτηρίζει «απόλυτα απομονωμένη» και «πλήρως ταυτισμένη με την στρατηγική της κ. Μέρκελ» την κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγορεί τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να διατυπώσουν ένα δικό τους σχέδιο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καταλογίζοντας παράλληλα στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι «αδυνατούν να απαντήσουν στην κρίση ταυτότητας των κομμάτων τους».

Επαναλαμβάνει τέλος ότι «ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή είναι φετίχ» για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς αγωνιζόμαστε για τη ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελευθέρων πολιτικών λιτότητας και την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης που θα προστατεύουν την εργασία και θα προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την συγκρότηση της ευρωζώνης σε μια εντελώς νέα βάση», αναφέρει.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα