Φέκτερ: Στα δέκα δισ. ευρώ παραμένει το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο

Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup για αύξηση του ποσού
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 18:32
UPD:18:34
EPA/OLIVIER HOSLET

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Στα δέκα δισ. ευρώ παραμένει το ύψος της βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Κύπρο, ξεκαθάρισε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup για την παροχή μεγαλύτερου χρηματικού ποσού.

Όπως είπε η ίδια, εξαιτίας των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι ο αναμενόμενος.

Σύμφωνα με την Φέκτερ, οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν και τη συνεισφορά της Ρωσίας για την οποία, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή διεξάγονται διμερείς διαπραγματεύσεις.

Καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσε, εξακολουθεί να είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών ενώ από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2020 θα είναι περίπου στο 105% του ΑΕΠ της.

Νωρίτερα, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως η Κύπρος δεν πρέπει να επωμισθεί ένα «δυσβάστακτο χρέος ώστε να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της», ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, στο οποίο θα παρέχουμε συνεχώς βοήθεια».

Αναφερόμενη στις πληροφορίες περί αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου σε 23 δισ. ευρώ, η ίδια είχε αναφέρει πως οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν οι αριθμοί δεν ευσταθούν, τότε δεν θα υπάρξει και η συναίνεση των εθνικών κοινοβουλίων».

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική συζήτηση στο αυστριακό κοινοβούλιο για την Κύπρο έχει οριστεί να διεξαχθεί για τις 22 Απριλίου, ενώ θα προηγηθεί και συνεδρίαση της υποεπιτροπής για θέματα που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα