Για επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο η Eurobank, εξαιτίας της σημαντικής υστέρησης στα δημόσια έσοδα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2013.
Εκτός από τα μειωμένα έσοδα του δημοσίου, για την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας ευθύνεται και ο περιορισμός της ρευστότητας εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και του ΕΟΠΥΥ στο τέλος Φεβρουαρίου 2013 και της καθυστέρησης στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων. Μόνο €1,5 δισ. από τα προβλεπόμενα €3,5 δισ. των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.
Στην έκθεσή της με τίτλο «7 Ημέρες Οικονομία», η τράπεζα επισημαίνει, επίσης, τον αποπληθωρισμό που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο 1968. Η μείωση των τιμών δεν οφείλεται τόσο στη βελτίωση του ανταγωνισμού αλλά συνιστά φυσική εξέλιξη της τρέχουσας ύφεσης και των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.
Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 12,9% (το 2012 σε σχέση με το 2009) εξαιτίας της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο καθορισμού των μισθών. Στην Ευρωζώνη το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 6,1%, κατά μέσο όρο.
Όσον αφορά στο αυριανό Eurogroup στο Δουβλίνο, η συντακτική ομάδα της Eurobank αναμένει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις για εκταμίευση της επόμενης δόσης με δεδομένο ότι η διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
EUROBANK
Κρίσιμα ζητήματα όπως το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο και του αριθμού των αποχωρήσεων που η τελευταία συνεπάγεται έχουν επιβραδύνει σημαντικά τη διαπραγμάτευση, εκτιμά η Eurobank. Η αδυναμία επίλυσης του θέματος των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσει στην αναβολή της εκταμίευσης της δόσης.
«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της προσπάθειας της σε θέματα που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί σε χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μήνες και δεν αφιερώνει προσπάθεια και χρόνο σε σημαντικά θέματα όπως π.χ. η χρηματοδότηση της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων, ή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σημειώνει η τράπεζα, σε περίπτωση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος Απριλίου 2013 είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης. Σε αντίθετη περίπτωση, και με δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τότε για την εκταμίευση θα αποφασίσει το Eurogroup του Μαΐου 2013.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επηρεάσει άμεσα την πραγματική οικονομία τόσο εξαιτίας της μείωσης της ρευστότητας της οικονομίας όσο και εξαιτίας της αύξησης της αβεβαιότητας σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον. Η καθυστέρηση θα επηρεάσει αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία.
«Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων. Το αρνητικό παράδειγμα των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της περιόδου Ιουνίου-Νοεμβρίου 2012 είναι αναγκαίο να αποφευχθεί», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.