Επιδεινώθηκε το Μάρτιο η εικόνα του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς διευρύνθηκε η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού, η οποία υπερκαλύφθηκε με το «πάγωμα» των επιστροφών φόρων, την παρακράτηση επενδυτικών δαπανών, καθώς και μεταθέσεις εκταμίευσης κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες υπουργείων και επιχορηγούμενων φορέων, με συνέπεια τη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών.
Με τη διαδικασία αυτή και παρά την υστέρηση των εσόδων ο προϋπολογισμός του πρώτου τριμήνου, παρουσιάζει μια «μαγική εικόνα» εμφανίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα και αισθητά μικρότερο έλλειμμα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα ύψους 1.366 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7.279 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 4.185 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το έλλειμμα έναντι του στόχου, είναι μειωμένο κατά 2.819 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού (χωρίς τις δαπάνες τόκων) είναι πλεονασματικό κατά 508 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 334 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2.338 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά εάν στηρίζονταν σε πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα. Αντίθετα όμως παρατηρείται αυξανόμενη υστέρηση των εσόδων στο τρίμηνο, ενώ «τεχνητή» είναι η συγκράτηση των δαπανών.
«Τρύπα» στα έσοδα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αναλυτικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.348 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 995 εκατ. ευρώ ή 8,8% έναντι του τριμηνιαίου στόχου 2013 που ήταν σε 11.353 εκατ. ευρώ, αύξηση που οφείλεται στις αυξημένες εισροές από τα κοινοτικά Ταμεία στο πλαίσιο του ΠΔΕ. Το ύψος των καθαρών εσόδων (μετά τις επιστροφές φόρων) του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ανήλθε σε 10.721 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 1,5%, έναντι του στόχου που ήταν στο ποσό των 10.563 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα έσοδα προ των επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 10.872 εκατ. ευρώ, έναντι 11.961 εκατ. ευρώ πέρυσι και έναντι 11.223 εκατ. ευρώ, που ήταν ο στόχος. Σε σύγκριση με το στόχο του ΥΠΟΙΚ για το πρώτο τρίμηνο, εισπράχθηκαν λιγότερα έσοδα κατά 351 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο δίμηνο του έτους η υστέρηση των εσόδων ήταν 206 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 145 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων, το ΥΠΟΙΚ πάγωσε τις επιστροφές φόρων και στο τρίμηνο, Ιανουάριος - Μάρτιος, αντί να επιστρέψει 680 εκατ. ευρώ, που ήταν ο στόχος που είχε θέσει, επέστρεψε φόρους μόλις 213 εκατ. ευρώ, αναβάλλοντας επιστροφές φόρων ύψους 467 εκατ. ευρώ. Στο δίμηνο οι «παγωμένες» επιστροφές φόρων ήταν 393 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως στο κονδύλι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν είναι:
* Ο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών, που υστέρησε κατά 260 εκατ. ευρώ ή 7,3%, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών. Στο δίμηνο η υστέρηση του ΦΠΑ ήταν 189 εκατ. ευρώ.
* Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο ΕΦΚ καπνού κατά 144 εκατ. ευρώ.
* Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.
Είναι προφανές ότι τα στοιχεία του ΓΛΚ, αποδεικνύουν την απόλυτη αποτυχία του μέτρου της αύξησης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.
Καλύτερα των προσδοκιών του υπουργείου Οικονομικών εξελίχθηκαν οι εισπράξεις από:
* τους φόρους εισοδήματος κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%,
* τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%,
* τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 99 εκατ. ευρώ ή 75,8%, κυρίως, λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.
Δαπάνες
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13.714 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.824 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν στο ποσό των 15.538 εκατ. ευρώ. Από τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει πως οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.153 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.073 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Πρόκειται για αναβολή εκταμίευσης κονδυλίων που προφανώς δεν μπορεί να έχει διάρκεια, αλλά το ΥΠΟΙΚ κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να αποδεσμεύσει τα κονδύλια, στους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 1.380 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ σε σύγκριση με το στόχο είναι μειωμένες κατά 1.073 εκατ. ευρώ. Οι τόκοι είναι αισθητά μειωμένοι φέτος, λόγω του PSI και της επαναγοράς κατά 5.071 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε, ύψους 1.874 εκατ. ευρώ είναι λίγο υψηλότερο (27 εκ. ευρώ,) από το στόχο του ΥΠΟΙΚ.
Τα έσοδα του ΠΔΕ
Αυξημένα έσοδα είχε το ΠΔΕ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, αλλά αντίστοιχα οι πληρωμές ήταν λιγότερες του στόχου, και των προσδοκιών της αγοράς. Ειδικότερα, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1.627 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερα κατά 837 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΥΠΟΙΚ κατά 790 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012. Οι δαπάνες αντίστοιχα, ενώ είχε υπολογιστεί η εκταμίευση 1.150 εκατ. ευρώ, τελικά δόθηκαν μόλις 479 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο κατά 671 εκατ. ευρώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]