Νέες συζητήσεις Γ. Στουρνάρα - τρόικας

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 12:22
UPD:12:47
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν φθάνει στο υπουργείο Οικονομικών για νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει αυτήν την ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αμέσως μετά ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στην αυριανή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έτσι και την ερχόμενη εβδομάδα, με το θέμα του δημοσίου να παρεμένει το κυριότερο αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό

Μετά το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής παραπέμπεται η συμφωνία με την τρόικα, με το θέμα του Δημοσίου να παραμένει ανοιχτό, όπως δήλωσε τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της νέας μαραθώνιας σύσκεψης. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία ότι πιθανότατα έως την προσεχή Τρίτη, θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, μετά από τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια σύσκεψη με τους ελεγκτές, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του δημοσίου παραμένει ανοικτό.

Διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2014 έκλεισε, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας εμφανίστηκε τέλος αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες -και κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη- θα υπάρξει συμφωνία και θα ανακοινωθεί το σύνολο του «πακέτου».

Όπως γράφει η «Ν», υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονταν και χθες ότι η τρόικα δεν φεύγει αν δεν έχει σαφείς διαβεβαιώσεις για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν άμεση απόλυση για τους 2.000 επίορκους υπαλλήλους και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης για τους υπολοίπους.

Τη διαφορά με την τρόικα για τους δημοσίους υπαλλήλους επιβεβαιώνει ανεπίσημα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι ξένοι τεχνοκράτες φέρονται να ζητούν την άμεση απόλυση μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού, η ελληνική πλευρά ωστόσο ζητεί και την απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού για την κίνηση αυτή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντ. Μανιτάκης

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Γ. Στουρνάρας: Καμία εμπλοκή

Εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από την ενημέρωση του Πρωθυπουργού κατά το διάλειμμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εμπλοκή, ωστόσο ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, «επειδή είναι πολλά τα θέματα».

Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός σχετικά με την καταβολή της δόσης. «Με τη δόση δεν θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τέλος εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους, απάντησε αρνητικά.
 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα