Γ. Ομήρου: Συντονισμένη εκστρατεία συκοφάντησης από τους εταίρους

Για εκβιασμό της Κύπρου κάνει λόγο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 19:13
EPA/WAEL HAMZEH

O πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Για συντονισμένη εκστρατεία άδικων και συκοφαντικών επιθέσεων κατά της Κύπρου εδώ και μήνες, όπως και για εκβιασμό της χώρας από τους εταίρους, που μοναδικό στόχο είχαν την καταστροφή του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού της συστήματος, κάνει λόγο ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου οδήγησαν αφενός το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν πολύ μικρό για να δικαιολογεί τη σημερινή κρίση, και αφετέρου η διαγραφή ελληνικού χρέους για ιδιώτες πιστωτές που έπληξε βαριά τον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Αντί της αλληλεγγύης η Κύπρος δέχτηκε τους εκβιασμούς των κοινοτικών της εταίρων, υποστηρίζει ο κ. Ομήρου, περιγράφοντας στη συνέχεια εκείνα που συνέβησαν τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου στην Ευρωομάδα στις Βρυξέλλες και «τον εκβιασμό» που ασκήθηκε ενάντια σε ένα κράτος, «όταν ο Άσμουσεν απείλησε τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με διακοπή παροχής ρευστότητας και με κατάρρευση ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας».

Συνέπεια της απόφασης της Ευρωομάδας είναι, όπως τονίζει, η απώλεια της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι τόσο στους πολίτες της όσο και στους ξένους καταθέτες κάτι που προξενεί, όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική ζημία. Παράλληλα ο κ. Ομήρου εκτιμά πως τέτοιες πρακτικές βαθαίνουν επιπλέον την κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άποψή του, στην Ευρώπη υπάρχει, εδώ και καιρό, ένα χάσμα ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, ο οποίος ήδη πριν από την κρίση είχε χάσει τον αγροτικό του τομέα ενώ τώρα δίνεται η χαριστική βολή στην κοινωνική του συνοχή και παράλληλα απειλείται επίσης η πολιτική συνοχή.

Όπως τονίζει, ενάντια στην Κύπρο ξεκίνησε πριν από πέντε με έξι μήνες μία πραγματική καμπάνια με την κατηγορία ότι αποτελεί φορολογικό παράδεισο κάτι που, όπως είπε, δεν είναι αλήθεια γιατί στη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας η Κύπρος υπέστη όλους τους σχετικούς ελέγχους και οι διεθνείς θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές σε σχέση με τους αναγκαίους ελέγχους.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς θεσμούς, η Γερμανία, στο θέμα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, εκπληροί σαφώς λιγότερα κριτήρια σε σχέση με την Κύπρο.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ομήρου αποκαλύπτει πως, πριν τις συνόδους της 16ης και 25ης Μαρτίου, επιστολές του, ως αρχηγός της ΕΔΕΚ, προς τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, έμειναν αναπάντητες.

Επιπλέον, σημειώνει ότι γερμανοί βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, αδιαφόρησαν πλήρως και αγνόησαν παντελώς τα έγγραφα που τους παρουσίασαν οι κύπριοι συνάδελφοί τους, με τα οποία ανατρέπονταν όλες οι κατηγορίες για δήθεν μαύρο χρήμα και για δήθεν ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Τέλος ο κ. Ομήρου θεωρεί ότι η ηγεμονία της Γερμανίας, η οποία βασίζεται σε αποφάσεις όπως αυτή που ελήφθη για την Κύπρο, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους, οδηγώντας σε ρωγμές, ακόμα και σε κατάρρευση της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα