Κύπρος: «Η κεντρική τράπεζα υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις»

Ομιλία Π. Δημητριάδη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 16:10
EPA/STR

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου «υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο διοικητής της, Πανίκος Δημητριάδης, υπεραμυνόμενος των χειρισμών της εποπτικής αρχής.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πρωτόγνωρες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και είναι αναμενόμενο να προκαλούν αντιδράσεις.

«Σέβομαι και κατανοώ τον κόσμο και τις δυσκολίες που υπάρχουν», είπε. «Γνωρίζω τις κατηγορίες και την επίρριψη ευθυνών που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα κατά της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή για τις προθέσεις και τους χειρισμούς στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.»

Ανέφερε επίσης πως κατανοεί ότι «υπάρχει θυμός και ανασφάλεια από πλευράς του κοινού, ίσως επειδή δεν είναι εις γνώσιν του τα πραγματικά γεγονότα» και πρόσθεσε πως «η Κεντρική Τράπεζα και ο διοικητής βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που προέκυψε από πολιτικές αποφάσεις και είχαν τη θεσμική ευθύνη ν' αντιμετωπίσουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Είπε επίσης πως τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ η ανεξάρτητη έρευνα του οίκου Alvarez & Marsal για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου ζήτησαν κρατική στήριξη. «Οι όροι εντολής προέβλεπαν τη διερεύνηση αναφορικά με την επέκταση των τραπεζών αυτών στο εξωτερικό με τη μορφή δικτύου καταστημάτων ή θυγατρικών εταιρειών και μέσω της εξαγοράς τραπεζών καθώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αγορά ελληνικών ομολόγων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα, εκτίμησε πω η έρευνα θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. «Διευκρινίζω, όπως εξάλλου σαφώς αναφέρεται και στην ίδια την έκθεση, ότι η έρευνα θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, τον ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε.

Στην ομιλία του ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι υπό τις παρούσες συνθήκες μέγιστης σημασίας για τη συνετή αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση. «Η δική μου πρόθεση για αγαστή συνεργασία με τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας είναι δεδομένη. Είμαστε έτοιμοι ν' ανταποκριθούμε σε κάθε κάλεσμα συνεργασίας και συντονισμού με την κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα